Amikor a fagyott hó reccsen a talpad alatt, ahogy a kristálytiszta levegőben látod a távoli hegycsúcsokat, ahogy friss oxigénnel telik meg a tüdőd és érzed: ennél jobb nem lehet. Fedezd fel az igazi telet, szabadulj ki a locspocsból és emelkedj a szmog fölé: tarts velünk a Kárpát-kanyarba! Kétezer méter fölött biztos tél van, itt biztos van hó, és meg lehet tapasztalni a tél igazi arcát, ahogy már rég láttad. Ha szerencsénk van, a völgyeket vastag köd üli meg, itt fent viszont csodás, tiszta a levegő, fentről gyönyörködünk a téli ködpaplanban és szikrázó napsütésben.

Bővebben: Hófehér Kárpát-kanyar - 2019 január 16 - 20

Pádis legendásan gazdag a látnivalókban, itt természetjáró nem unatkozik. Télen sem, ugyanis a csapadékban gazdag fennsíkon októbertől áprilisig van hó. Nemcsak, hogy van hó, hanem igazi, vastag hótakaró borítja Pádist, és a környező hegyeket. Ide kell jönni, ha a tél igazi arcát szeretnéd látni, behavazott fenyvesek csendjét hallgatni. A szűz hóban vadállatok nyomai, a napfény csodásan szikrázik a havon, a sűrű fenyves téli álmát alussza. Taposd a havat, mint gyerekkorodban, élvezd a szikrázó napfényt, a csodás panorámákat és az igazi telet! Tarts velünk és gyönyörködj a téli természetben!

Bővebben: Hótaposó túra Pádison – 2019 február 1 - 3

Talán a Kárpát-medence legszebb panorámáit kínálja az Al-Duna körüli sziklavilág. A hatalmas folyó itt szűk sziklaszoroson halad át, a sziklák mindkét oldalon több száz méterre magasodnak a víztükör fölé és mindenfele csodálatos a kilátás. Fenséges érzés, amikor ott állsz a szikla peremén és alattad a hatalmas szakadék, melynek mélyén ott folyik az ősi folyó, a Vaskapunál visszaduzzasztott vize és nagy hajók szántják a felszínét. A Kis-kazán, a Nagy-kazán és a kettő között a széles dubovai vagy dunatölgyesi öböl víztükre, köröskörül a Nagy-Sukár, a Stirbec sziklái. Ez az élmény, amire mindig vágytál. Végül, de nem utolsósorban felkeressük a Bánság két legszebb vízesését.

Bővebben: Panorámatúra az Al-Dunánál - 2019 április 4 - 7

Régi római ösvényeken fedezzük fel a Kárpát-medence leghosszabb mészkőszurdokát és a Bánság legszebb patakvölgyét. A Néra-szurdok fenségesen kanyarog a bánsági Érchegységben, szinte érintetlen tájon, ahol a ritkák a falvak, kevés az ember, itt a déli végeken igazi világ-vége érzésben lehet részünk. A sziklába vésett régi út most túraösvényként szolgál, több alagút is színesíti, igen látványos terepet és remek fotólehetőségeket kínálva. Gyönyörű tavaszi erdők, virágos mezők, hatalmas mészkőszirtek, a legkékebb tó és néhány szép vízesés színesíti ezt a néhány napot.

Bővebben: Tavaszi kanyontúra a Bánságban – 2019 április 11 - 14

Nem kell herkulesi erővel rendelkezned, ha néhány szép sétát tennél Herkulesfürdő körül. Vadregényes tájak, szurdokok, lakatlan vidékek, hatalmas sziklafalak, vízesések, érintetlen erdők várnak errefelé, mindezek után megmártózhatsz az ősi meleg vizű forrásokban is.  A híres üdülőhely, Herkulesfürdő, az „összetört ékszerdoboz”, ahol egykor Erzsébet királyné töltötte szívesen idejét, királyok pihentek, arisztokraták báloztak, és ahol egykor római légiósok pihentették tagjaikat. Minden látnivaló koronázatlan királya: az Al-Duna. A Vaskapu és a Kazán-szorosok lenyűgöző panorámával kecsegtetnek, ahogy a nagy Duna folyik a több száz méteres sziklafalak között, az egyedi és utánozhatatlan a Kárpát-medencében. Tarts velünk és fedezd fel a Bánság csodáit!

Bővebben: Túrák Herkules földjén - 2019 április 18 - 22

Ilyet még garantáltan nem láttál! A havasi mezők télen fehérek, nyáron zöldek, évente egyszer pedig…lilák. Április végén, május elején történik a csoda. Amikor a havasi legelők kiszabadulnak a hó fogságából, akkor virágzik a Kárpáti Sáfrány (Crocus heuffelianus). A természet ébredésének talán ez a legnagyobb csodája a Kárpátokban, mindenesetre ez a leglilább. A Bihar hegység az egyik legjobb helyszín a csoda átélésére. A Bihar gerincén, a Sík-havas- Horgas havas – Mezőhavas háromszögébe megyünk, 1700 méter tengerszint fölötti magasságba. Hatalmas lapos hegytetőkön millió és millió kis virág nyílik, melyek lilába öltöztetik a tájat. Máshol hatalmas hófoltok, sötét fenyvesek színesítik a terepet. Egyedülálló élmény a lila mezőkön sétálni és újból örvendezni a tavasznak.

Bővebben: Lila szőnyeg a Biharban - 2019 április 26 - 28

Április végén lilába borul a Bihar, több hektáron nyílik a kárpáti sáfrány. Olvad a hó és megtelnek a patakok vízzel, hatalmasra duzzadnak a vízesések. Pádis vidéke kiváló hely a természet ezer csodáját felkeresni, átélni a tavaszt és élvezni az érintetlen természetet. Vadregényes hegyi ösvényeken visz majd utunk, számtalan vadvirág szegényezi utunkat és ózondús, tiszta hegyi levegő frissíti tüdőnket. Tarts velünk és élvezd a tavasz ébredését!

Bővebben: Vízesések és sáfrányvirágzás a Biharban - 2019 – május 1 - 5

Torockó mindenkit elvarázsol. Ez a bűbájos kis magyar falu csodálatos természeti környezetben található, igazi erdélyi hangulatot árasztanak ódon utcái, fehérre festett házai, utánozhatatlan vendégszeretete. A faluból rengeteg túraösvény indul, mi élünk is ezzel a lehetőséggel, és ezúttal jól bejárjuk Torockó környékét. Nemcsak a Székelykőt másszuk meg, hanem jól megismerjük a falut körülvevő csodás sziklavilágot, hogy ne merüljenek feledésbe az ősi nevek: elmegyünk a Bedellő szilavilágába, túrázunk a Szilas patak völgyében, barangolunk a Tilalmasban, bejárjuk a Geszteget,

Bővebben: Torockói tavasz-túrák – 2019 május 15 - 19

A történelmi Magyarország legdélebbi csücske rengeteg látnivalóval kecsegtet. Most mi is a déli végekre megyünk, ahol ritkán jár magyar turista, és olyan ösvényeken kalauzolunk, ahol még garantáltan nem jártál. A régió turisztikai központja Herkulesfürdő, ahol valamikor királynők és császárok, királynők és arisztokraták élvezték a hegyi levegőt és a meleg forrásokat. A régi, patinás épületek ma is ámulatba ejtenek, több ok miatt is. Aztán bevetjük magunkat a vadonba, ahol igazi csodák várnak ránk. Hatalmas sziklafalak, keskeny ösvények, érintetlen erdők és vad táj mindenfele. Ráadásul itt minden kicsit más, mint a Déli-Kárpátok egyéb hegységeiben: igazi karsztvidéken járunk, hatalmas sziklák, víznyelők, vízesések, furcsa alakú hegyek és a környék emblematikus fafajtája, a híres bánáti feketefenyő egyedi arculatot adnak a tájnak.

Bővebben: Panorámatúrák a Mehádiai-hegységben - 2019 május 23 - 26

A Csukás előkelő helyet foglal el az erdélyi hegyek között. Nem túl nagy hegység, nem túl magas, mégis tud két dolgot, amiért rögtön megszeretjük. Az egyik a csodás sziklaalakzatok: sehol máshol nem alkotott az erózió ilyen csodás formákat: cukorsüvegek, hengerek, oszlopok, gömbölyű és „csókolózó” sziklák szórakoztatják az arra járót, és maga Góliát is itt van. A másik pedig a csodás rózsaszín szőnyeg, ami minden június elején virít: havasszépe-bokrok ezrei nyílnak, valami igazán bensőséges és egyedi hangulatot varázsolnak a zöld pázsitra.

Bővebben: Rózsaszín szőnyeg a Csukásban - 2019 május 30 - június 2