Ha újra érezni szeretnéd a frissen fejt tej ízét, a frissen kaszált fű illatát, hallanád a hegyi patakok csobogását és vágysz a kellemes, túra utáni fáradtságra, akkor ez az utunk neked való. Akkor megyünk a Gyimesekbe, amikor az édes erdélyi nyár a legszebben tombol, amikor a kaszálók a legszebben virágoznak: június végén. Utunk során felfedezzük a gyimesi hegyi legelők és kalyibák világát, ahol minden helyben készül, itt minden friss és bio. A színek napszakonként változnak, és a zöldnek tényleg van ötven árnyalata. A gyimesi beszéd minden magyar fülnek egyedi élményt jelent, és a gardon szavát messze viszi a völgyekben a szél…tarts velünk!


1 nap – utazás a Budapest – Szolnok – Nagyvárad – Kolozsvár – Marosvásárhely útvonalon. Szállás Marosvásárhelyen, magyar vendégházban.

2 nap – reggel ellátogatunk a híres marosvécsi kastélyba, a  Helikon találkozók helyszínére, meglátogatjuk Wass Albert sírját, majd túrázunk az Istenszékére. Az Istenszéke kultikus hely Wass Albert révén, itt játszódik a Funtineli Boszorkány cselekménye. A sokágú Galonya patak medrében haladunk egyre feljebb, ős-bükk rengetegek és fenyvesek között, majd az 1381 méteres csúcsról gyönyörködünk az egyedülálló kilátásban. A túra hossza kb hat óra, nem gyalogosan, hanem teherautó platóján megyünk föl a csúcs közelébe, onnan kb 4-5 km gyaloglás vár ránk, meredek kapaszkodók nélkül. Délután továbbutazunk a Gyimesek felé, elfoglaljuk szállásunkat Gyimesközéplokon.

3 nap – Gyimesi nap. Megismerkedünk szállásadóinkkal, akik tősgyökeres gyimesi család. Itt az élet szerves része az ún. “kalyibázás”, vagyis a nyári szállásokra történő feljárás. Az idősebb generáció ma is fent él nyaranta a hegyi legelőkön, vigyáznak a jószágokra, sajtot készítenek a friss tejből stb. A lent maradottak bizonyos időközönként feljárnak, leviszik a tejtermékeket, felhozzák a szükségeseket. Mi is kimegyünk a csodálatos környezetben fekvő nyári szállásra, részt veszünk a család mindennapjaiban. Megnézzük, hogyan készül a hagyományos sajt, orda, vaj, megkóstoljuk a friss termékeket és közben csángóul tanulunk és gyönyörködünk a környező panorámában. Itt minden bio és eredeti. Egész napos program a szabadban a helyiekkel. Este lehetőség van lemenni a faluba, komfortos szálláshelyre, vagy fent aludni a nyári szálláson (szalma-derékaljakon), aki ezt választja, megnézheti a havasi naplementét illetve napkeltét, kb 1400 m magasról, 360 fokos panorámával.

4 nap – túra a Naskalatra. Rövid buszozás után gyalog indulunk neki Sötétpatakáról és a gyönyörű gyimesi legelőkön és kaszálókon kószálva egyre magasabbra emelkedünk. Célunk a Naskalat, a Gyimesek jelképes hegye, 1553 m magas. Végig gyönyörű panorámák kísérnek: kaszálók, legelők és erdők váltakoznak. A Naskalat csúcsáról szinte az egész Székelyföldet belátni, északra a Nagyhagymás tömbje, keletre a Gyimes völgye és Moldva, nyugatra Csík és déli irányban a Csíki-havasok lélegzetelállító panorámája fogad. Délután beereszkedünk a Jávárdi-patakán Hidegségre. (Egész napos könnyű túra, lassú tempóban, sok fotószünettel, kb 15 km, szint 600 m).

5 nap – hazautazás a Székelyudvarhely – Kolozsvár - Budapest útvonalon, rövid megállókkal. Városnézés Segesváron, rövid megálló Körösfőn/Bánffyhunyadon/Nagyváradon, idő függvényében.


 

Tudnivalók: Ár: 79 000 ft, az ár tartalmazza: utazást, félpanziós ellátást, idegen és túravezetést, a harmadik napon egy hagyományos gyimesi ebédet. A túrák nem nehezek, minden átlagos fizikai kondícióval rendelkező személy végig tudja járni az útvonalakat. Szükséges kényelmes túracipő, esőköpeny, vastag ruha. Sok szabadidőnk lesz pihenni, a helyiekkel találkozni és beszélgetni, a túrákon nem sietünk, hanem eleget pihenünk, fotózgatunk. Második és harmadik napon piknik formájában fogunk ebédelni a szabadban. Júniusban a természet csodás, a hegyi legelőkön temérdek virág gyönyörködtet majd bennünket. Jó kedélyt hozzatok, érezzétek jól magatokat!

Utasbiztosítás: egyénileg.

Jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Időpont: 2019 június 19 - 23