Régi római ösvényeken fedezzük fel a Kárpát-medence leghosszabb mészkőszurdokát és a Bánság legszebb patakvölgyét. A Néra-szurdok fenségesen kanyarog a bánsági Érchegységben, szinte érintetlen tájon, ahol a ritkák a falvak, kevés az ember, itt a déli végeken igazi világ-vége érzésben lehet részünk. A sziklába vésett régi út most túraösvényként szolgál, több alagút is színesíti, igen látványos terepet és remek fotólehetőségeket kínálva. Gyönyörű tavaszi erdők, virágos mezők, hatalmas mészkőszirtek, a legkékebb tó és néhány szép vízesés színesíti ezt a néhány napot.


 

1 nap – utazás a Budapest – Szeged – Temesvár vonalon, rövid megállókkal. Megállunk Resicabányán, ahol röviden megismerkedhetünk az itteni szórványmagyarság életével. Megtekintjük a térség egyik legszebb vízesését, a híres Bigér vízesést.  Szállás Anina közelében, panzióban.

2 nap – Reggel korán indulunk a Néra völgyébe, a Bánság leghosszabb és legvadabb szurdokába. A szurdok teljes hosszúsága 22 km, ebből mi csak a legfestőibb részeket járjuk be. A Bég-patak torkolatától indulunk, utunk hosszan kanyarog a folyóval párhuzamosan, igen változatos terepen. Néha szelíd erdőben, néha nyílt terepen, néha sziklás, köves terepen haladunk. A sziklába a régiek helyenként alagutakat vájtak, néhol pedig sodronyok/láncok teszik biztonságossá ösvényünket. A Néra, az ősi folyó mindenütt mellettünk folyik, erdők, hatalmas fehér sziklafalak, szédítő meredélyek teszik a tájat változatossá. Jelentős szintemelkedés nélküli, csupán a folyó szintjét követjük. (Kb 8 órás könnyű túra. A táv nem sok, mindössze kb 10 km, viszont a terep trükkös, a láncos szakaszok és a sziklás részek lelassítanak.  Szintemelkedés elhanyagolható, az út végig a Néra folyását követi, nem hagyjuk el a völgyet. ) Szállás Aninán.

3 nap – a Bég patak a Bánság legszebb patakvölgye: a víz mésztufa-gátakat hozott létre, ezeken keresztül csobog a patak vize, apró vízeséseket hozva létre. A patak torkolatától indulunk, egy széles szekérúton, végig gyönyörködve a Bég-patak lépcsőiben. Hamarosan elérjük az egyik nagyobb vízesését, a Vaioaga-vízesést. Innen besűrűsödnek a látnivalók, elfogy a szekérút is, és erdei ösvényen haladunk, csodás bükkerdőben. Néhány igen látványos vízesés és zúgó után megérkezünk a nap fénypontjához, a híres Bég szeméhez: a türkiz vizű kristálytiszta karsztforrás a környék jellegzetes látnivalója. A föld alól tör elő a víz és folyik tovább a csodás patakba, égszínkék vizében tükröződnek a fák, kristálytiszta vize soha nem fagy be. Túránk mindazonáltal nem ér itt véget, hanem felsétálunk az utolsó vízesésig, a híres Beusnicáig, ahol egy hatalmas mohás szikláról több ágban zúdul le a patak vize, igazi vízesés-bokrot alkotva.  (Egész napos túra, kb 8 órás gyaloglás, kb 10 - 12 km táv, szint max. 100 m).

4 nap - korai reggeli indulás, majd túra a Krassó-szurdokban. Meredek sziklafalak között kanyarog a Krassó, mellette a keskeny ösvény, amely igazi élményt jelent a szurdokok és sziklafalak szerelmeseinek. Kb 6 órás túra, majd hazautazás a Resicabánya – Temesvár – Budapest útvonalon, rövid megállókkal. Érkezés Budapestre az esti órákban.


 

Tudnivalók: 4 nap, 3 éjszaka. Szállás panzióban. Maximális létszám: 20 fő. Egész napos túrák, sok pihenővel, és fotószünettel, kis gyakorlattal könnyen teljesíthetőek. Nincs mászás, a szint elhanyagolható, végig a patak/folyó szintjét követjük, bátran ajánlom mindenkinek. Kötelező a jó túrafelszerelés, kényelmes túrabakancs, meleg ruha, esőköpeny. Csatlakozás: megbeszélés szerint a Budapest - Szeged útvonalon.

A túra ára: 65 000 ft, az ár tartalmazza a szállást, félpanziós ellátást, utazást, szervezést, idegen- és túravezetést. Utasbiztosítás: egyénileg.

Időpont:  2019 április 11 – 14

Jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Több személy részvétele esetén kérje egyedi ajánlatunkat!