A történelmi Magyarország legdélebbi csücske rengeteg látnivalóval kecsegtet. Most mi is a déli végekre megyünk, ahol ritkán jár magyar turista, és olyan ösvényeken kalauzolunk, ahol még garantáltan nem jártál. A régió turisztikai központja Herkulesfürdő, ahol valamikor királynők és császárok, királynők és arisztokraták élvezték a hegyi levegőt és a meleg forrásokat. A régi, patinás épületek ma is ámulatba ejtenek, több ok miatt is. Aztán bevetjük magunkat a vadonba, ahol igazi csodák várnak ránk. Hatalmas sziklafalak, keskeny ösvények, érintetlen erdők és vad táj mindenfele. Ráadásul itt minden kicsit más, mint a Déli-Kárpátok egyéb hegységeiben: igazi karsztvidéken járunk, hatalmas sziklák, víznyelők, vízesések, furcsa alakú hegyek és a környék emblematikus fafajtája, a híres bánáti feketefenyő egyedi arculatot adnak a tájnak.


 

1 nap – Utazás a Budapest – Szeged – Temesvár – Herkulesfürdő útvonalon. Szállás Herkulesfürdőn. Délután rövid ismerkedés a várossal: Gyógycsarnok, Maderspach-híd, Rezső- és Ferenc József-udvar, Sissy palotája, Szapáry-fürdő.

2 nap – Ma a Mehádiai hegység gerincén teszünk egy csodaszép és kihívásokkal teli túrát. A hegységet régen Domogléd néven is számon tartották, a Cserna folyó mellett hatalmas sziklafalként emelkedik, a gerincen fut az ezeréves határ. Kora reggel indulunk, a Cseszna-szurdokban kezdjük a mai napot. Meredek kaptatóval indítunk egy csodaszép bükkerdőben, kb 40 perc múlva meg is érkezünk a szurdok bejáratához. Itt két hatalmas sziklafal közé fut az ösvény és lankásan folytatódik egy patakmederben. Mindenfele függőleges sziklafalakon hatalmas bánáti feketefenyők nőnek, remek fotólehetőségekben bővelkedünk. Egy gyönyörű réten megpihenünk, majd északi irányba fordulunk. Egy kis kezeslábas után nekiindulunk egy csodaszép bükkerdőnek, ahol kb másfél órás emelkedő vár ránk egy csodaszép bükkösben. Kb másfél óra múlva már a gerincről szemléljük a csodálatos panorámát, egyik oldalon Havasalföld végtelenje nyúlik el előttünk, a másik oldalon a Cserna-hegység gerince kényezteti szépérzékünket. A Fehér Köveknek elnevezett, igen találó nevű mészkősziklákról (1336m) már lefele ereszkedünk, néhol kihívó, köves terepen. Majd megérkezünk az igazi látványosságokhoz: kb 1000 méteres magasságban több hatalmas tányérszerű, lapos víznyelő sorakozik egymás után. Három ilyen lapos víznyelőt ejtünk útba, egy utánozhatatlan szépségű karszt-világ van itt fent, rengeteg fehér szikla és ritkásan álló hatalmas bükkfák. Majd megkezdjük hosszú ereszkedésünket egy másik szűk sziklaszorosban, meredeken szerpentinezik le az ösvény, gyönyörű panorámákat kínálva a szemben levő Cserna hegységre. (Kb 10 órás gyaloglás, igen változatos terepen, néhol meredek kaptatókkal megfűszerezve. Szint: 1000 m, táv kb 15 km, gyakorlott túrázóknak ajánlott.)

3 nap – Egész napos túra a Domogléd 1105 méter magas csúcsára. Herkulesfürdő felett indul a túraösvényünk, eleinte még árnyékos erdőben szerpentinezik, igazán könnyen lehet szintet nyerni. Hamarosan csodás panorámák tárulnak elénk, ahogy a szemközti oldal napfénybe borul, és alattunk kirajzolódik az egész Herkulesfürdő. Innen pici maketteknek látszanak a híres épületek, jól beazonosíthatóak. Köröskörül vadregényes sziklavilág, fehér mészkő és a rajtuk megtelepedő bánáti feketefenyő. Kb egy óra múlva érkezünk a Fehér kereszthez, ahonnan a hegység egyik legszebb panorámája vár ránk. Rövid fotószünet után tovább indulunk egy immáron nehezebb ösvényen, néhol le kell győzni egy-két kaptatót és sziklás részt. Hamarosan kiérkezünk az erdőhatár fölé és most már igen szép panorámákban gyönyörködhetünk. Kb 4 órás túra múlva a Domogléd 1105 méter magas csúcsán állunk, jutalmunk felejthetetlen körpanoráma. (Sok megállóval és pihenővel megtűzdelt egész napos túra, szintkülönbség 900 méter, táv kb 12 km)

 

4 nap – Délelőtt rövid levezető túrát teszünk a Duna fölé emelkedő Nagy-Sukár sziklára, ahonnan csodás rálátás nyílik a Kazán-Szorosra. Pontosan a vén Duna fölött túrázunk egy ligetes-erdős részen, a sziklaperemre többször kimegyünk és a panoráma mindig változik. Csodás fotólehetőségek, szédítő panorámák. (Kb 1 órás séta, jelentős szintkülönbség nélkül). Hazautazás a Karánsebes – Temesvár – Szeged – Budapest útvonalon.


 

Tudnivalók: 4 nap, 3 éjszaka. Szállás panzióban Herkulesfürdőn vagy környékén. Maximális létszám: 20 fő. Két szép egész napos túrát ajánlunk, a Mehádiai hegységben. Noha az érintett legmagasabb pont „csak” 1105 m, mindkét nap kb 200 m magasságból indulunk, tehát 900 méter szintkülönbség jut egy napra. A terep igen változatos, végig jelzett túraösvényen megyünk, de helyenként ritkán járt terepen, ajánlott a hosszúnadrág. Kötelező a jó túrafelszerelés, túrabakancs, meleg ruha, esőköpeny. Csodálatos fotólehetőségek, igazi vad vidék. Csatlakozás a Budapest - Kecskemét - Szeged útvonalon.

A túra ára: 69 000 ft, az ár tartalmazza a szállást, félpanziós ellátást, utazást, szervezést, idegen- és túravezetést. Utasbiztosítás: egyénileg.

Időpont:  2019 május 9 – 12

Jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Több személy részvétele esetén kérje egyedi ajánlatunkat!