Dél-erdélyi vártúra - rejtőzködő értékek nyomában

#

Tudnivalók

Ajánljuk ezt a kirándulást mindazoknak, akik szeretnének megismerkedni Dél-Erdély épített örökségével, történelmi hangulatú, ódon érdekességeivel. Régi falak, ódon templomok, hamisítatlan erdélyi hangulat és a nagy hegyek kísérnek végig utunkon. Rendkívül gazdag programunk cálja, hogy betekintsünk rejtett zugokba is, ahova nem minden nap jutsz el: olyan ínyencségek szerepelnek a listán, mint például Demsus, Nagydisznód, Keresd, stb. Megismerkedünk keveset emlegetett, de nagy formátumú emberek történeteivel, akik valamikor itt éltek és kötődnek ezekhey a helyekhez: Dávid Ferenc, Heltai Gáspár, György barát, Bethlen Gábor, stb. Utunkat fantasztikus borkóstolóval zárjuk Balla Géza pincészerében, az erdélyi Hegyalján.

Tudnivalók

5 nap, 4 éjszaka. Szállás magyar vendégfogadó családoknál, két éjszaka Csernakeresztúron, egy-egy éjszaka Székelykeresztúron ill. Négyfaluban, félpanziós ellátással. Csatlakozás: megbeszélés szerint a Budapest – Kecskemét – Szeged útvonalon. Rövid panorámaséták a Törcsvári-szorosban és a Fogarasi-havasokban a Balea-tó körül. Esti városnézés Brassóban, Csernakeresztúron folklórműsor, borkóstoló Ópáloson. Részvételi díj: 79 ezer ft, a részvételi díj tartalmazza az utazást, szállást, félpanziós ellátást, szervezést, honismereti vezetést és a csernakeresztúri folklór-estet. Nem tartalmazza a belépőket, erre kb 10 000 forintot kell szánni. A ménesi borkóstoló és az utolsó napi grill-ebéd opcionális és 6000 ft/fő az ára. Utasbiztosítás: egyénileg. Minimális létszám: 15 fő

1. nap

Utazás a Budapest – Szeged – Temesvár – Vajdahunyad útvonalon. Délután megérkezünk a Hátszegi-medencébe, ahol felkeressük a híres és ritkán látogatott Demsusi templomot. Ez Erdély legrégebbi ortodox temploma és az egyik legkülönlegesebb egyházi műemlék, régi római kövekből emelték valamikor a 12 században. Ezután felkeressük az igen szép nevű megtekintjük az Őraljaboldogfalvi templomot is, a Hunyad vármegyei magyar örökség legjelentősebb műemlékét. Szállás Csernakeresztúron.


2. nap

Délelőtt Erdély legszebb lovagvárában, Vajdahunyadon töltünk néhány órát, a Hunyadiak, Szilágyi Erzsébet és Kapisztrán János társaságában. Rövid látogatás Alvincen, ahol a Martinuzzi-kastélyt tekintjük meg. Itt lakott a híres György-barát, aki az erdélyi fejedelemség létrehozásában vállalt oroszlánrészt, itt ölték meg és itt hevert teste temetetlenül a várárokban. Erdély egyik méltatlanul elfeledett és keveset emlegetett alakja ő, a Gyulafehérvári katedrálisban nyugszik a fejedelmek és püspökök között. Gyulefehérváron várséta, meglátogatjuk a gótikus katedrálist, melyben Hunyadi János és az erdélyi történelem nagyjai nyugosszák örök álmukat. Balázsfalva érintésével megérkezünk a tulajdonképpeni Szászföldre, Nagybaromlak temploma az egyik legérdekesebb, régi szász erődtemplom. A Berethalmi erődtemplom három évszázadon keresztül volt a szász evangélikus pütekintjük meg. Keresden felkeressük a Bethlen-kastélyt, amelyet a dévai Szent-Ferenc alapítvány gondoz. Szállás Székelykeresztúron.


3. nap

Szászfehéregyházán található a legszebb szász erődtemplom, ez a kicsiny, rejtett falu őrizte meg legjobban a régi faluképét. Törcsvár: az egykori határvár ma Erdély egyik legfőbb turisztikai látványosságává nőtte ki magát, talán ez a leghangulatosabb középkori épület egész Erdélyben. Manapság sokan Drakulával asszociálják, mi is megismerkedünk a Drakula-történettel, ha főszereplőjével nem is. Innen fölkapaszkodunk a törcsvári-hágóra, ahol Erdély legszebb panorámájában gyönyörködünk: egyik oldalt a Királykő, másik oldalt a Bucsecs kétezres csúcsai törnek az ég felé. Délután Brassóban városnézés, Fekete-templom, Nagypiac, Tanácsház, és a Cenkre is fellibeghetünk, ahonnan 997 méteres magasságból szó szerint a lábunk előtt hever a város. Szállás Négyfaluban.


4. nap

Prázsmár a legkeletibb szász erődtemplom, ahol majdnem eredeti állapotban megmaradt a középkori épület. Fogaras az erdélyi fejedelemasszonyok vára volt, itt volt várúr Majlád István, akit az Egri Csillagokból ismerünk. Fogaras érintésével haladunk Nagyszeben fele, de előtte megtekintjük a Kerci ciszterci apátság romjait. Innen felbuszozunk a Transzfogarason a híres, Balea-tóig, amely 2034 méter magasan a legnagyobb tengerszem a Fogarasi-havasokban, sétálunk a festői tóparton. Lereszkedve Nagydisznódra látogatunk, ahol igen tekintélyes erődtemplom vár bennünket, itt született Heltai Gáspár. Szállás Csernakeresztúron, ahol a székely táncosok fergeteges táncbemutatóval kedveskednek nekünk.


5. nap

Délelőtt megtekintjük a nemrég felújított magos Déva várát, ahol az unitárius vallás alapítója, Dávid Ferenc raboskodott. Innen továbbindulva megállunk Marosillyén, ahol Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházát tekintjük meg, Máriaradnán a nemrég felújított, híres búcsújáróhelyet látogatjuk meg, majd Lippa érintésével Solymos alá érkezünk. Kb fél órás gyalogtúrával bevesszük Solymos várát, amely nagy szerepet játszott a vidék történelmében, viszonylag jó állapotban maradt ránk, és gyönyörű panorámát kínál a Maros völgyére. Ópáloson megkóstoljuk a híres Ménesi-borvidék egyedülálló borait. Piros szőlőből egyedül itt készítenek aszúbort az egész Kárpát-medencében. Borkóstoló és ebéd után a határt Nagylaknál lépjük át és az esti órákban érkezünk Budapestre.


Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2019 július 3 -7, augusztus 28 – szeptember 1

5 nap, 4 éjszaka


79 000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük