Édes erdélyi nyár - csillagtúrák kolozsvári magyar napokkal

#

Tudnivalók

Az erdélyi nyár idén is rengeteg élménnyel kecsegtet. Tarts velünk és gyalogolj ismeretlen ösvényeken, fenyőerdők csendjében az Istenszékén, fehér mészkősziklákon a Székelykőn, kristálytiszta patakok mellett a Kárpátokban. Fesztiválozz Kolozsváron, ahol a Magyar napok mindenkinek tartogat valami érdekeset. Ismerkedj meg és mulass a székiekkel, és lépj rá Wass Albert nyomdokaira. Töltsd Szent István ünnepét a Kincses városban és ne hagyd, hogy ez az év Erdély nélkül teljen el!

Tudnivalók

8 nap, 7 éjszaka. Vendégeink kényelme érdekében mind a 7 éjszakát Széken töltjük, a Mezőség legszebb falvában, vendégfogadó családoknál, félpanziós ellátással. Innen fedezzük fel a körnéket, csillagtúra szerűen. Legyen nálunk jó túrafelszerelés, kényelmes túrabakancs, meleg ruha, esőköpeny a túrákhoz. Csatlakozás: megbeszélés szerint a Budapest – Szolnok – Nagyvárad útvonalon. Részvételi díj: 129 ezer ft, a részvételi díj tartalmazza az utazást, szállást, félpanziós ellátást, szervezést, túravezetést. Utasbiztosítás: egyénileg.

1. nap

Aug 18 vasárnap – utazás a Budapest – Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon, rövid városnézés Nagyváradon, Szent László városában. Rövid megálló Körösfőn, ahol megtekintjük Kalotaszeg egyik legszebb templomát. Szállás elfoglalása Széken.


2. nap

Aug 19 hétfő – délelőtt túra a Tordai-hasadékhoz, kb egy óra buszozás után megérkezünk Erdély egyik legszebb természeti látványosságához, a méltán híres tordai-hasadékhoz. Végigsétálunk a hasadékon, és fölkapaszkodunk a déli gerincre, ahonnan csodálatos módon belátható a hasadék mélye és mindkét oldala. Kora délután meglátogatjuk a tordai sóbányát, amely nemrég nyerte el a világ legszebb földalatti helye címet. Délután érkezés Kolozsvárra, este a Szent István napi néptánctalálkozó gálaestje a Főtéren. Szállás Széken.


3. nap

Aug 20, kedd – Kolozsvár, egész napos program a Kincses városban. Útban Kolozsvár fele, Bonchidán megnézzük a Bánffy kastélyt, Erdély Versailles-át, ahol egykoron Mária Terézia is vendégeskedett. Ezután Kolozsváron alapos városnézés során ismerkedünk a látnivalókkal, (Óvár, Fő-tér, Mátyás Király lovasszobra, Farkas-utca, Bánffy-palota stb). Bőséges szabad idő, ebédelési lehetőség és Szent István napi programok a kincses városban. Délután látogatás a Házsongárdi temetőbe, Dsida Jenő, Kós Károly, Apáczai Csere János, Reményik Sándor és még sok más híres erdélyi sírjához. Este Széken zenés-táncos mulatság.


4. nap

Aug 21 szerda – Torockói nap – egy szép kirándulást teszünk Erdély legszebb falvába, a mesés Torockóra. Délelőtt túra a Székelykőre, Torockó felől megmásszuk a híres sziklát, amelynek tetejéről egész Erdély panorámája tárul a szemünk elé, augusztusi csodálatos pompájában. Végigsétálunk a gerincen, leereszkedünk Torockószentgyörgy fele, ahol Erdély egyik legfestőibb várromát is megnézzük. Látogatás a torockói néprajzi múzeumban. Szállás Széken.


5. nap

Aug 22 csütörtök Wass Albert nyomában- A Mezőségen át, Cegén, Vasasszentgotthárdon, Feketelakon át Marosvécsre utazunk. Ezeken a helyeken Wass Albert is járt számtalanszor, és ezek a helyszínek szerepelnek híres önéletrajzi regényében, a Kard és Kaszában. Marosvécsen a vécsi vár gazdája, Nagy Kemény Géza fogad bennünket és mindent elmond a nemrég visszakapott birtokról és várról. A vécsi vár végigkísérte Erdély történelmét, itt szervezték a híres Helikoni írótalálkozókat, az ötvenhárom leghíresebb erdélyi író-költő mind járt e falak között. A kastélyparkban nyugszik Wass Albert és a mecénás-házigazda, Kemény János. Az Istenszéke kultikus hely Wass Albert révén, itt játszódik a Funtineli Boszorkány cselekménye. Teherautóra ülünk és a sokágú Galonya patak medrében haladunk egyre feljebb, ős-bükk rengetegek és fenyvesek között, majd az 1381 méteres csúcsról gyönyörködünk az egyedülálló kilátásban. (A túra hossza kb öt óra, nem gyalogosan, hanem teherautó platóján megyünk föl a csúcs közelébe, onnan kb 4-5 km gyaloglás vár ránk, meredek kapaszkodók nélkül.) Szállás Széken.


6. nap

Aug 23 péntek – Harina Árpád-kori templomához látogatunk. A jáki, lébényi román stílusú templomokkal egy időben keletkezett a harinai is, teljesen ép állapoban vészelte át az elmúlt nyolcszáz évet, egyik legjobban fennmaradt román stílusú templom Erdélyben. Innen Cegőtelkére megyünk, a cegőtelki dombtetőről jól látszik a kerlési csata színhelye, ahol Szent László király megverte a betörő kunokat 1068-ban. Egyik méltatlanul elfeledett győztes csatánk ez, mely a Szent-László legendát inspirálta. A csata emlékére írta Vörösmarty a Cserhalom című eposzt, ma a Cegőtelki templom kertjében van Erdély egyetlen Vörösmarty-szobra. Ezután Somkerék ősi templomát nézzük meg, majd Szamosújváron rövid városnézés után felkeressük Rózsa Sándor, a híres betyár sírját. Szállás Széken.


7. nap

Aug 24 szombat – pihenőnap: Bertalan nap Széken. Az utolsó tatárjárás 1717-ben, augusztus 24-én majdnem teljesen elpusztította széket. Azóta Szék évente méltóságteljes ünnepléssel és gazdag programokkal emlékszik meg erről a pusztulásról és újjászületésről. Pihenőnapot tartunk Széken, együtt ünnepelünk a helyiekkel, délelőtt templomlátogatás, ahova ilyenkor mindenki népviseletben érkezik, és ami a mezőség legszebb látványa lesz. Megismerkedünk továbbá a híres széki folklórral, a tiszta szobák titkaival, a népviselettel és a festett bútorokkal, a tájházzal, és mindenekelőtt a csodálatos mezőségi népzenével: este táncház tánctanítással és mulatság Pali Marcival.


8. nap

Aug 25 vasárnap – hazautazás a Szék – Nagykároly – Debrecen – Budapest útvonalon. Rövid túra Almásgalgón a Sárkányok-kertjében. (Hatalmas homokkő-sziklák, rövid séta, kb 1 óra, 2 km, igen fotogén hely). Kastélylátogatás Nagykárolyban, a Károlyi-kastélyban.


Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2019 augusztus 18 – 25

5 nap, 4 éjszaka


129000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük