Erdély – rejtett értékek nyomában - 2020 október 13 -19

#

Tudnivalók

Térj le a zsúfolt utakról, lépj rá a rejtett ösvényekre. Programunk során olyan helyekre kalauzolunk, ahol kevesen fordulnak meg, benézünk Erdély rejtett zugaiba, és olyan ösvényeken megyünk végig, amelyeket kevesen taposnak. Felkeressük a rejtett szász falvakat, a rejtett székely falvakat, belekóstolunk a borvizekbe, tanulunk székelyül és fotózzuk a csodálatos székelykapukat. Lesz túra, bográcsozás, kürtőskalács, meglessük a medvét, és igazi erdélyi vendégszeretetben lesz részünk. Tarts velünk és fedezd fel Erdélyt!

Tudnivalók

7 nap, 6 éjszaka. Szállás 2 éjszaka Kolozsváron, négy éjszaka Háromszéken, színvonalas panziókban. Ellátás: félpanzió. Rövid túrák a Vargyas-szorosban, a Mohos tőzeglápnál és a Szent-Anna tó körül, és egy hosszabb túra a Báj-havas gyönyörű panorámákat kínáló gerincén. Kötelező a jó túrafelszerelés, kényelmes túrabakancs, meleg ruha, esőköpeny. Csatlakozás: megbeszélés szerint a Budapest – Szolnok – Nagyvárad útvonalon. A részvételi díj tartalmazza az utazást, szállást, félpanziós ellátást, szervezést, túravezetést. Minimális létszám: 15 fő. Biztosítás kötelező, egyénileg kötendő. Több személy részvétele esetén kérje egyedi ajánlatunkat!

1. nap

Utazás a Budapest – Szolnok (Debrecen) – Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon, rövid megállókkal. Rövid megálló Kalotaszegen, ahol megtekintjük Erdély egyik legrégebbi, leghangulatosabb templomát Kalotaszegen, Magyarvalkón. Délután rövid ismerkedés a kincses várossal: Szent-Mihály templom, Mátyás szobra és szülőháza, Óvár, Farkas-utca, Bánffy-palota, stb. Némi szabadidő után vacsora és szállás Kolozsváron.


2. nap

Kb 2 órás buszozás után megérkezünk a Szászföldre, ahol megnézzük Muzsna rejtett erődtemplomát. Keresd rejtett kastélya a Bethlen-családnak volt sok éven át a fészke, Erdély egyik legszebb reneszánsz kastélya. Szászfehéregyháza a legjobb állapotban megmaradt erdélyi szász falu, csinos pasztell házai között igazi időutazás-élmény részesei lehetünk, a csinos szász házak fölé ódon templom emelkedik, amely Erdély egyik legtöbbet fotózott műemléke. Rövid séta Mirkvásáron, Erdély egyedülálló tölgyfás legelőjén, ahol több, mint négyszáz tölgyfa-matuzsálem található. A hatalmas fák többszáz évesek, ez a legnagyobb aktívan menedzselt öreg tölgyfás legelő Európában és a helyet Erdély egyik természeti csodájaként tartják számon. Este érkezés Háromszékre, szállás elfoglalása, Bikfalván.


3. nap

Erdővidéki kirándulás. Erdővidék a Székelyföld méltatlanul nélkülözött sarka, mivel a főbb utak nem erre vezetnek, itt kevés a látogató. Először Miklósvárra tartunk, ahol a Kálnoky Tibor által visszaigényelt és felújított kastélyt keressük fel. Innen a híres Vargyas-szorosban teszünk egy látványos túrát. A Vargyas-szoros a Székelyföld egyik szép mészkő-szurdoka, több barlang és kilátóhely található itt. (Kb 5 km, látványos és könnyű túra) Túra után bográcsozás a szabadban. Vargyason a helybeli híres Sütő családot látogatjuk meg, akik bútorfestéssel foglalkoznak, és betekintést nyerünk a régi mesterség titkaiba. Benedek Elek kisbaconi emlékházával és a kisbaconi vízimalom megtekintésével zárjuk erdővidéki napunkat. Szállás és zenés mulatság Bikfalván.


4. nap

Háromszék felfedezése. Kökös, Uzon és Maksa érintésével Csernátonba utazunk, ahol a csernátoni Haszmann Pál múzeum megtekintésével hangolódunk a természeti látnivalókra. Majd a Szent-Anna tóhoz kirándulunk, Erdély egyetlen krátertavához. Beereszkedünk a kráterbe és körbesétáljuk a kristálytiszta tavat, majd a szomszédos Mohos tőzeglápban teszünk egy sétát. Felkeressük a Torjai büdös-barlangot, Európa legnagyobb kénes mofettáját. A szürkületi órákban medvelesre megyünk, a híres erdélyi természetfotós, Máté Bence által tervezett és épített lesbe, a Szent-Anna tó mellett. Vacsora este későn Bikfalván.


5. nap

Predeálnál átlépjük az ezeréves határt, és a Báj-havasra tartunk. Némi kapaszkodás után felérünk a Báj-havas lapos gerincére, ahol egy gyönyörű séta vár ránk. Könnyű ösvényen, hullámzó terepen haladunk, az erdőhatár fölött, minden irányban gyönyörű panorámákat élvezünk, különösen a Bucsecs nyugatra emelkedő impozáns sziklafalai nyűgöznek majd le. (Kb 15 km, 7-8 óra, szint 700 m fel és ugyanannyi le.) Késő délután Brassót fedezzük fel: Fekete-templom, Nagypiac, Védművek, Városháza és némi szabadidő a Kárpát-medence egyik legszebb városában. Szállás Bikfalván.


6. nap

A csodaszép zágoni Mikes- kúriában a hűséges levélíró, Mikes Kelemen emlékét elevenítjük fel. Csomakőrösön a hires világutazó, Kőrösi Csoma Sándor emlékszobáját tekintjük meg. A gelencei templomban a híres és csodaszép állapotban megmaradt Szent-László freskókban gyönyörködünk. Innen Kézdivásárhely érintésével, rövid megállókkal utazunk a Székelyföldön át. Rövid megállók a Lobogó borvízforrásnál, Máréfalván a székelykapuknál és Korondon bevásárlási lehetőség. Érkezés Kolozsvárra az esti órákban, szállás Kolozsváron.


7. nap

reggeli után Zsibóra buszozunk, ahol a Wesselényi-kastélyban tesszük tiszteletünket. Innen rövid túrát teszünk az almásgalgói Sárkányok-kertjében. (Kb egy órás, 2 km-es séta szép homokkő alakzatok között egy tanösvényen). Szilágylompért templomának megtekintésével búcsúzunk Erdélytől. A templomot kazettás mennyezete és naiv állatábrázolásai teszik egyedivé. Ady családja részben innen származott, Ady sok versét itt írta. Búcsú Erdélytől, határátkelés Nagykárolynál.


Képgaléria


2020 október 13-19

7 nap, 6 éjszaka


128 000 Ft


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük