Ezer virág-túra a Kárpát-kanyarban

#

Tudnivalók

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Nem is kell egy kis virágos édenkertért sokat utazni, itt van nálunk, a mi hegyeinkben. Legalábbis júniusban biztosan paradicsomi állapotok uralkodnak a Kárpátokban: friss, üde zöldben pompáznak a kaszálók, és rajtuk ezerféle virág nyílik, igazi színkavalkád vár ránk. Kristály patakok, zúgó fenyvesek, harapnivaló magashegyi levegő és a távolban virító utolsó hófoltok színesítik a palettát. Utunk során megcsodáljuk a Gyimeseket, valamint olyan helyeken gyalogolunk, ahova magyar túrázó csak nagyon ritkán vetődik el: a csodás Törcsvári-szorosban valamint a Báj-hegységben.

Tudnivalók

5 nap, 4 éjszaka. Igen fotogén túrák, rengeteg virággal és csodás panorámákkal, olyan helyeken, ahol magyar turista csak legritkább esetben vetődik el. A túrák könnyűek, kevés szintkülönbséggel, mindenkinek ajánljuk ezt a programunkat. Kényelmes túrabakancs, esőköpeny, meleg ruha kötelező. Szállás magyar panziókban, 2 éjszaka a Gyimesekben, 2 éjszaka Brassóban. Mindkét esetben lehetőség van esti városnézésre Brassóban. Ár: 79 000 ft, az ár tartalmazza az utazást, szállást, félpanziós ellátást, túra és idegenvezetést, valamint egy hagyományos gyimesi ebédet.

1. nap

Utazás a Budapest – Szeged – Nagyszeben – Székelyföld útvonalon, rövid megállókkal. Szállás a Gyimesekben. Bőséges, gyimesi vendéglátás.


2. nap

Megismerkedünk a csodálatos gyimesi tájakkal és emberekkel. Itt még hagyományos módon élnek az emberek, a gyimesi élet szerves részét képezi az ún. „kalyibázás”, vagyis a nyári szállásokra történő feljárás. A gyimesi hegyeket szétszórt kalyibák, nyári szállások pettyezik, itt hagyományos módon zajlik a nyári legeltetés, sajtkészítés. Mi is ellátogatunk egy ilyen nyári kalyibához, részt veszünk a család mindennapjaiban: szekerezés, sajtkészítés, kaszálás, tehénfejés stb, valamint egy igazi hagyományos gyimesi bio-ebéd. Köröskörül gyönyörű panoráma és rengeteg virág. Ebéd és pihenés után kerül sor túránk második, szebbik részére, amikor is a Barackos gerinc érintésével beereszkedünk Hidegségpatakára. Utunk során rengeteg virág, friss kaszálók és gyönyörű panorámák teszik egyedivé ez a napot. (3-4 órás túra, kb 7-8 km, 400 m szintkülönbség, 1300-1400 m tszfm). Szállás és vacsora Hidegségpatakán.


3. nap

Elhagyjuk a Gyimeseket és Brassó felé vesszük az irányt, kb 2 óra buszozás után Törcsvári-szorost fedezzük fel. Ez a kiterjedt dombvidék két magashegység, a Királykő és a Bucsecs közötti teret tölti be, számtalan túralehetőséget és gyönyörű panorámákat kínálva. Egy kis bemelegítő túrára indulunk egy szekérúton, hogy ráhangolódjunk a vidékre: a Királykő csodás vonulatában gyönyörködünk, és fentről benézünk a Zernyesti-szorosba és a környező dombvidékre. (Kb 1 óra, 200 m szint). Ebédelési lehetőség a közelben, majd egy kissé komolyabb túra következik, a Bisericuta (Templomocska) az egyik a számtalan csodás panorámát kínáló dombhát között, ide kapaszkodunk fel, végigsétálunk a tetején, érintve a legmagasabb pontját: 1381 m. A lapos gerincen csodás kaszálók között túrázunk, tenger virág nyílik tarkán körülöttünk, és végig csodás panoráma nyílik a közvetlenül felettünk magasodó Bucsecsre, illetve a másik oldalt emelkedő Királykőre és a köztük levő dombvidékre. (4 órás túra, kb 45 perc meredek kaptató az elején, majd 2 óra lapos gerinc, kb 45 perc ereszkedés, 5-6 km táv, 300-400 m szint). Este/késő délután városnézés Brassóban. Szállás Négyfaluban.


4. nap

A Kárpát-koszorú egyik ritkán látogatott hegységébe megyünk ma, a Báj-hegységbe. A hegytömb hosszan nyúlik el a Bucseccsel szemben, legmagasabb pontja 1985m. Azuga kisvárosából indulunk, a sífelvonóval, 1400 méteres magasságig. Innen enyhe emelkedőkkel vezet utunk fel a hegység gerincére, lapos hegyhátak, hatalmas füves térségek szegélyezik utunkat. A gerincről minden irányba csodás a panoráma, leginkább a szemben levő Bucsecs keleti, sziklás ormai fognak tetszeni majd nekünk. Egész napos túránk után (kb 12 -14 km, hat-hét órás túra, szint: 500m) Szinaja településére ereszkedünk be, majd hazautazunk Brassóba. Opcionális esti városnézés Brassóban, szállás Négyfaluban.


5. nap

Hazautazás a Brassó – Nagyszeben – Szeged – Budapest útvonalon, rövid megállókkal.


Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2019 július 4 -7

5 nap, 4 éjszaka


79000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük