Gerinctúra a Fogarasi-havasokban

#

Tudnivalók

“Fellegszerű hegyek, hegyszerű fellegek, hol a köd testet ölt, a kő meg fellebeg, s alig leírhatóan, alig képzelhetőn fátyolos napsugár szikrázik a tetőn.” (Babits Mihály) Tarts te is velünk a Déli-Kárpátok tetejére, a Fogarasi-havasokba. Túrázz a fenséges gerincen, mely elválasztja Erdélyt Havasalföldtől, és hetven kilométer hosszan vonul kelet-nyugati irányban. Nem járjuk végig az egész gerincet, hiszen az több napos, nagy hátizsákos élmény lenne, viszont túránk során megtekinthetsz néhány csodás helyet, néhány tengerszemet és érezheted az Fogarasi-havasok egyedülálló hangulatát. A Déli Kárpátok leghosszabb gerincén sétálunk néhány kilométert, mindenfele csodálatos panorámák, éles gerincek, csipkézett hegyhátak, szédítő mélységek. Az örök csendet semmi sem töri meg, csak a mormoták kiáltása vagy a sasok vijjogása. Kristálytiszta tavak, patakok, suttogó fenyvesek, selymes rétek csak rád várnak. Ne habozz, fezezd fel ezt a csodálatos világot!

Tudnivalók

Két szép egész napos túra a Fogarasi-havasok gerincén. Négy nap, három éjszaka. Ajánlott: minden egészséges, közepesen gyakorlott, jó fizikai kondícióban lévő túrázónak. Szállás: félpanziós ellátással. Utazás: modern, légkondicionált kisbusszal. Ár: 75 000 ft, az ár tartalmazza az utazást, szállást, félpanziós ellátást, szervezést, túra- és idegenvezetést. Magashegyi túra, tehát: kényelmes és biztonságos túracipő, esőkabát, vastag ruha szükséges. Utasbiztosítás egyénileg kötendő.

1. nap

Indulás  Budapestről a Szeged – Temesvár – Nagyszeben vonalon. Rövid megálló Máriaradnán, a nemrég felújított búcsújáró helyen. Látogatás Déván a Ferences templomban, ahol a Szent Ferenc alapítványt és Böjte Csaba munkáját lehet támogatni. Felvonóval fellibegünk magos Déva várába, ahonnan megcsodáljuk a Maros-völgye gyönyörű panorámáját. Szállás a Transzfogaras lábánál.


2. nap

Kora reggeli indulás, felkanyargunk a híres Transzfogaras úton a Balea-tóig, a Fogarasi havasok legnagyobb tengerszeméig. A széles gleccservölgyben a hetvenes években építették ezt a fantasztikus útvonalat, amely Erdélyt összeköti Havasalfölddel, 2000 méter tengerszint fölötti magasságban. A Balea-tó a legmagasabban fekvő tengerszem, 2034 m magasan található. A tó mellett leparkolunk, és átvedlünk hátizsákos turistává. Innen felkapaszkodunk a főgerincre, majd a gerincen folytatjuk utunkat nyugati irányban a Negoiu csúcs fele. Útközben a Fogarasi-havasok gerincén haladunk, fantasztikus panorámákban gyönyörködünk, a csipkézett gerincek, mély hasadékok, meredek domboldalak, érintetlen természet mindenkit elvarázsol. Felkapaszkodunk a Kis- Laita csúcsig (2390m), kb. 12-14 km, oda vissza, egész napos közepes nehézségű túra, néhol sodronyos-láncos biztosítással. Három tengerszemet, kristálytiszta gleccsertavat fogunk látni: a Balea-tavat, a Zerge-tavat és a Caltun-tavat. Vissza ugyanazon az útvonalon jövünk, a Balea-tónál buszra szállunk és leereszkedünk szálláshelyünkre.


3. nap

Ismét a Balea-tótól indul utunk, ezúttal keleti irányban derítjük fel a Fogarasi gerincét. A Zerge-tó az egyik leglátványosabb tengerszem, vize egy szép vízesésben hullik alá a déli oldalon, Havasalföld fele. Felkapaszkodunk a Buteanu/Vadász-csúcsra, a legkönnyebben elérhető 2500 méteres csúcsra, ahonnan gyönyörű a körpanoráma és belátni az egész Fogarasi-havasok főgerincét mindkét irányban. Kora délutánig gyönyörködünk a Fogarasi-havasok csipkézett világában, majd visszatérünk a Balea-tóhoz, és elhagyjuk ezt a csodás magashegyi világot, de előtte még megígérjük, hogy jövőre feltétlenül visszatérünk.


4. nap

Utazás a Nagyszeben – Szeged – Kecskemét útvonalon Budapestre, városnézés Nagyszebenben. Megnézzük az alsó-porumbáki Tündérek kastélyát, ami igazi turistalátványossággá kezdi kinőni magát a környéken. Megállunk Marosillyén, Bethlen Gábor szülőházánál. Rövid túra Solymos várához, ahonnan belátni az egész Maros-völgyét. Érkezés Budapestre este 20:00 körül.


Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2019 augusztus 27 - 30.

4 nap, 3 éjszaka


75 000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük