Hősök nyomában - hagyományőrző körutazás Erdélyben - 2020 Augusztus 17 - 23

#

Tudnivalók

Augusztusban ismét ránk mosolyog a gyönyörű erdélyi nyár. Mi is útra kelünk és bejárjuk Erdély rejtett zugait. Most a hősök nyomában indulunk el, túránk tematikája főként az első világháború, de egyéb történelmi emlékhelyeket is felkeresünk. Felelevenítjük a nagy háború eseményeit, rejtett emlékhelyekre utazunk, régi dicsőséges vagy éppen szomorú emlékű helyeken tisztelgünk elfeledett hősök előtt. Változatos programunk mindenkinek kínál valami szépet: lesz benne sok történelem, gyalogtúra, borkóstolás, finom ízek és mindenekelőtt hagyományos, szívből jövő erdélyi vendégszeretetet. Tarts velünk és járd be újra a nagy hegyek vidékét!

Tudnivalók

Időpont: 2020 augusztus 17 – 23. Hét nap, hat éjszaka. Éjszakázunk: Ópáloson, Csernakeresztúron, kétszer Bikfalván és kétszer Zetelakán, félpanziós ellátásunk lesz. Kirándulásunk erős hagyományőrző jellege van, ezúttal az első világháborúra fókuszálunk, szakavatott történészek beszélnek a korabeli eseményekről, látnivalókról. Részvételi díj: 129 ezer Ft, (ez tartalmazza a szállást, a félpanziós ellátást, utazást, idegenvezetést). Utasbiztosítás kötelező, külön kötendő. Belépők: kb 60 RON (4000 FT). A borkóstoló külön fizetendő: 23 EUR/fő. Több személy jelentkezése esetén kedvezmény, megegyezés szerint. Indulás és érkezés helyszíne: Budapest, Magyarország. Erdély tárt karokkal vár!

1. nap

Indulás Budapestről. Határátkelés Nagylaknál. Rövid túra Világos várához. Látogatás a Bohus-kastélyban, ahol aláírták a világosi fegyverletételt. Látogatás a Máriaradnai kegytemplomban. Délután érkezünk Ópálosra, Balla Géza pincészetébe, ahol finom vacsora vár ránk, és megkóstoljuk a híres ménesi borokat. Szállás Ópáloson, ahol a híres borász, Balla Géza vendégei leszünk.


2. nap

Utazás a Maros-völgyében Erdélybe. Marosillye, Bethlen Gábor szülőházának megtekintése. Látogatás Vajdahunyad várában, a Hunyadiak ősi lovagvárában töltünk el néhány órát, Kapisztrán János, Szilágyi Erzsébet és Hunyadi János társaságában. Hátszegi kirándulás Maderspach Viktor nyomában, a Retyezát lábainál. Őraljaboldogfalván a középkori gótikus templom régi idők dicsőségéről tanúskodik. Petrozsényban Böjte Csaba intézményében vendégeskedünk. Demsus pici templomát sem hagyjuk ki, az egyik legérdekesebb templom a környéken. Szállás Csernakeresztúron.


3. nap

A Déli-Kárpátok lábainál vezet utunk, végig csodálatos rálátással a nagy hegyekre. Nagyszeben – (a nagyszebeni csata egyik fordulópontja volt az 1916-os román invázió megállításának) Városnézésünk során megismerkedünk a szász főváros nevezetességeivel. Kerc volt az egyetlen ciszterci kolostor Erdélyben, romjaiban is impozáns épületegyüttes. A templomkertben nyugszanak az 1916-os invázió áldozatai. Szállás Brassó mellett, Bikfalván, a kúriák falvában, a Székelyföld peremén.


4. nap

Háromszékre, Székelyföld rejtett sarkába kirándulunk. Az ezeréves határon, az Ojtozi-szorosban felelevenítjük az itt történt eseményeket és tisztelgünk az elesett hősök sírjainál. Gelencén megcsodáljuk a középkori, templomot, amely igen jó állapotban lévő Szent-László freskókat őrzött meg. Prázsmáron megtekintjük a szászok legjobban megmaradt erődtemplomát. Csernátonban a Haszmann Pál múzeumában ismerkedünk Háromszék kultúrájával. Szállás Bikfalván.


5. nap

Utazás Alcsíkon át Csíkszentmártonba. Innen indul az út a regényes Úz-völgyébe. Terepjárós kirándulás a katonatemetőbe, ahol az Úz-völgyében nyugvó magyar hősök előtt tisztelgünk. Esztenalátogatás és rövid túra Csinódon, Egerszéken, a ritkán lakott Csíki tanyavilágban. Visszatérünk Csíkszentmártonba, majd átkelünk a Hargitán. Megálló a Lobogó borvízforrásnál és a máréfalvi székelykapuknál. Szállás Zetelakán.


6. nap

Székelyudvarhely, Korond, Parajd, érintésével utazunk a Székelyföld szívében fekvő Szovátára. Innen indul a hadtörténeti Bekecs-túránk. Az első világháborúban kemény harcok folytak a Bekecs-tető és az ezt körülvevő magaslatok birtoklásáért. Túránk során meglátogatjuk a hősök sírjait és helytörténész kíséretében elevenítjük fel a száz évvel ezelőtti eseményeket. Alternatív program: fürdés a híres szovátai Medve-tóban, séta a tó körül. Szállás Zetelakán.


7. nap

Délelőtt a Marosvécsi kastélyban teszünk látogatást, felidézzük a Helikoni íróközösség szellemét, fejet hajtunk Wass Albert és Kemény János emléke előtt. Kolozsváron át utazunk haza. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.Képgaléria

TÉRKÉP


2020 Augusztus 17 - 23.

7 nap, 6 éjszaka


129 000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük