Édes erdélyi nyár - Kolozsvári magyar napokkal - 2020 augusztus 16- 23

#

Tudnivalók

Az erdélyi nyár idén is rengeteg élménnyel kecsegtet. Tarts velünk és gyalogolj ismeretlen ösvényeken, fenyőerdők csendjében Kalotaszegen, fehér mészkősziklákon a Székelykőn, kristálytiszta patakok mellett a Kárpátokban. Fesztiválozz Kolozsváron, ahol a Magyar Napok mindenkinek tartogat valami érdekeset.

Töltsd Szent István ünnepét a Kincses városban és ne hagyd, hogy ez az év Erdély nélkül teljen el!

Tudnivalók

8 nap, 7 éjszaka. Vendégeink kényelme érdekében mind a 7 éjszakát egy helyen töltjük, Kolozsváron, színvonalas panzióban. Innen fedezzük fel a környéket, csillagtúra-szerűen. Minden túra opcionális, ha valaki nem szeretne túrázni, a Kolozsvári Magyar Napok rengeteg rendezvénnyel és programmal várja a látogatókat. Legyen nálunk jó túrafelszerelés, kényelmes túrabakancs, meleg ruha, esőköpeny a túrákhoz. Csatlakozás: megbeszélés szerint a Budapest – Szolnok -Debrecen – Nagyvárad útvonalon. A részvételi díj tartalmazza az utazást, szállást, reggelit, szervezést, túravezetést. Utasbiztosítás: egyénileg.

Minimális létszám: 15 fő

1. nap

Utazás a Tata – Budapest – Debrecen – Kolozsvár útvonalon. Útközben Almásgalgón meglátogatjuk a Sárkányok-kertjét. Szállás elfoglalása Kolozsváron. Este Kolozsvári Magyar Napok program.


2. nap

Délelőtt túra a Tordai-hasadékhoz, kb egy óra buszozás után megérkezünk Erdély egyik legszebb természeti látványosságához, a méltán híres tordai-hasadékhoz. Végigsétálunk a hasadékon, és fölkapaszkodunk a déli gerincre, ahonnan csodálatos módon belátható a hasadék mélye és mindkét oldala. Kora délután meglátogatjuk a tordai sóbányát, amely nemrég nyerte el a világ legszebb földalatti helye címet. Délután érkezés Kolozsvárra, este Kolozsvári Magyar Napok program. Szállás Kolozsváron.


3. nap

Egész napos túra a „vénséges vén Vlegyászára”. Reggeli után Havasrogoz településre indulunk, amely kis havasi jellegű település, szétszórt házai hatalmas területen fekszenek. Buszunkat a település központjában hagyjuk, és átvedlünk bakancsos turistává. Eleinte a falu elszórt házai között vezet utunk. Egyre magasabbra emelkedünk, utunk lassan kivezet a falu tanyái közül, és réteken, fenyvesekben folytatódik, egyre szebb panorámákkal. 1400 méter magasságban elérjük a vlegyászai menedékházat. Innen már „csak egy ugrás” a Vlegyásza lapos csúcsa (1836 m) lassan, enyhe emelkedővel tesszük meg az utolsó 400 m szintkülönbséget. A Vigyázó lapos tetején állni igazi élmény, az erdőhatár fölött fantasztikus panoráma nyílik a Gyalui-havasokra és Kalotaszegre. (Kb 6 órás gyaloglás, 14 km, szint 600 m fel, 800 m le.) Este KMN-program. Szállás Kolozsváron.


4. nap

Torockói nap – egy szép kirándulást teszünk Erdély legszebb falvába, a mesés Torockóra. Délelőtt túra a Székelykőre, Torockó felől megmásszuk a híres sziklát, amelynek tetejéről egész Erdély panorámája tárul a szemünk elé, augusztusi csodálatos pompájában. Végigsétálunk a gerincen, leereszkedünk Torockószentgyörgy fele, ahol Erdély egyik legfestőibb várromát is megnézzük. Szabad idő Torockón, látogatás a torockói néprajzi múzeumban. Este KMN program. Szállás Kolozsváron.


5. nap

Augusztus 20. Szent István ünnepe Kolozsváron, egész napos program a Kincses városban. Kolozsváron alapos városnézés során ismerkedünk a látnivalókkal, (Óvár, Fő-tér, Mátyás Király lovasszobra, Farkas-utca, Bánffy-palota stb). Bőséges szabad idő, ebédelési lehetőség és Szent István napi programok a kincses városban. Délután látogatás a Házsongárdi temetőbe, Dsida Jenő, Kós Károly, Apáczai Csere János, Reményik Sándor és még sok más híres erdélyi sírjához. Este KMN-program. Szállás Kolozsváron.


6. nap

Kalotaszegi kirándulás. Kalotaszeg régi magyar falvai máig őrzik a régi világ emlékét: cirádás tetőket, faragott kapukat, csodás templomokat. A máig élő népviselet miatt érdemes itt is eltölteni némi időt. Első megállónk Magyarvalkón lesz, ahol a legrégebbi kalotaszegi templomot tekintjük meg. Innen Sztánára megyünk, ahol felkeressük a híres Varjú-várat, Kós Károly lakhelyét. Rövid gyalogtúrán élvezzük a kalotaszegi nyári tájat: Sztánáról felkapaszkodunk a Riszeg-tetőre, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környező vidékre, majd innen gyalogosan beereszkedünk Körösfőre, ahol megtekintjük Kalotaszeg egyik legszebb templomát. Délután Méra és Vista nádasmenti falvai következnek, ahol megnézünk egy kalotaszegi tisztaszobát is, ismerkedünk a viselettel, a festett bútorok titkaival. Este KMN program. Szállás Kolozsváron.


7. nap

Egész napos túra Bélavárához. A Gyalui-havasok leglátványosabb szikláit keressük fel. Rövid buszozás után egy csendes fenyőerdőben indítunk. Hamarosan kiérkezünk egy hatalmas, hullámzó tisztásra, ahol már szabad panorámák vannak a környező hegyekre és az Öreg havas hófedte csúcsára. Ezeket a füves domboldalakat több száz éve kaszálják a helyiek, és kis szalmatetős, móc nyári szállások között kanyarog ösvényünk. Déli irányban haladunk, 2-3 órás túra után megérkezünk a hatalmas szikla-leszakadáshoz: ez itt már a Bélavára fehér sziklavilága, szakadékokkal tagolt sziklafalak, csipkézett gerincek, magányos kiszögellések, kőfolyások világa. Pihenünk, fotózunk, és az ilyenkor bőséggel nyíló virágokban gyönyörködünk. A legmagasabb pont 1348 m magas, gyönyörű körpanoráma nyílik: látszik innen a Székelykő, a Tordai-hasadék, a Bedellő sziklavilága és a Gyalui-havasok legmagasabb pontja, az Öreg-havas. Innen már csak ereszkedünk: 600 m ereszkedés során folyton változó szögből csodáljuk a sziklákat, kaszálókon, erdőben és virágzó gyümölcsösökben gyalogolunk be az első faluig. Itt ér véget mai túránk, itt vár a buszunk. (Egész napos, 8-9 órás túra, könnyű terepen, táv: 18 km. Szint: 600 m emelkedő, 600 m ereszkedés.) Este KMN program. Szállás Kolozsváron.


8. nap

Reggel Nagyvárad fele indulunk, városnézés Nagyváradon: Vár, Fő-tér, sétálóutca, Bazilika, stb. Délután hazautazás – Nagyvárad – Debrecen – Budapest – Tata útvonalon.Képgaléria

TÉRKÉP

Kolozsvár


2020 augusztus 16 - 23

8 nap, 7 éjszaka


119 000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük