Legszebb bihari vízesések körútja – 2020 április 2 - 5

#

Tudnivalók

Van a vízesésekben valami, ami lenyűgözi az embert. Nemhiába szeretünk megállni egy-egy zuhatag mellett és elnézni, ahogy a sok víz lezúdul, és gyönyörű játékával elkápráztatja az embert, vagy fenséges dörgésével nyűgöz le bennünket. A Kárpátokban a Bihar hegységben található a legtöbb vízesés, ugyanis ez a legcsapadékosabb vidék, lévén hogy az Alföld felől érkező légtömegek itt ütköznek először a hegyekbe. Ezért van az, hogy a Bihar esései nyáron sem száradnak ki, de tavasszal az igazi élmény felkeresni őket, hiszen az olvadó hó ilyenkor bőséges vízhozamot biztosít. Kirándulásunk során felkeressük a Bihar három legnagyobb vízesését: a fenséges Nagy-Phaetont, a rejtett Szentháromságot, valamint a híres Háromkirályokat, ezenkívül apróbb esésekre is szakítunk időt. Két csodálatos barlangot is felkeresünk, a Mézgedi illetve a Medve-barlangokat, mindkettő rendkívül látványos. Gyalogtúráink során az ébredő tavasz kápráztat el sok kis virágával és apró csodáival. Tarts velünk, és gyönyörködj a tavasz csodáiban!

 

Tudnivalók

Négy nap, három éjszaka. Szállásunk mindhárom éjszakán Várasfenesen, a Belényesi-medencében, magyar vendéglátóknál, innen fedezzük fel a környék látnivalóit csillagtúra-szerűen. A túrák könnyűek, minden átlagos fizikumú ember végig tudja járni őket. Kötelező a jó felszerelés, bejáratott túrabakancs, esőköpeny és egy gumicsizma a patakon való átkeléshez!

A részvételi díj tartalmazza az utazást, szállást, félpanziós ellátást, szervezést, idegen- és túravezetést. Csatlakozási lehetőség a Budapest – Szolnok – Debrecen vonalon.

Több személy részvétele esetén kedvezmény, megegyezés szerint!

 

1. nap

Utazás a Budapest – Szolnok – Nagyvárad – Belényes útvonalon. Érkezés a Belényesi-medencébe, ahol elfoglaljuk szállásunkat. A délutáni órákban megtekintjük a híres Mézgedi cseppkőbarlangot, a Királyerdő hegység egyik leglátványosabb barlangját. A hatalmas barlangnak érdekes szerkezete van, ugyanis három járat húzódik benne, részben egymás fölött, egymásba fonódva. Rendkívüli szépségű cseppkőalakzatokat fogunk látni. Ez volt az első feltárt barlang Magyarország területén, és a mai napig is Czárán Gyula nevét viseli nemhivatalosan, a barlang bejáratánál még megtalálható a Czárán-emléktábla.


2. nap

Reggel Biharfüredre tartunk, a Bihar szívében 1100 m magasan fekvő üdülőtelepre. A híres Csoda-forrással indítunk, melynek kristálytiszta vizében ha megmosakszunk, örökké fiatalok maradunk. Majd következik egy szép tavaszi séta az észak felé tartó, vadregényes Jád patak völgyében. Itt enyhe ereszkedésű szekérúton, csodálatos fenyves mélyén túrázunk, útközben remek rálátásokkal a tél fogságából éppen szabaduló Jád patakra. Kb egy óra séta múlva letérünk a szekérútról, és félórás erdei kapaszkodó után elérkezünk a csodás Miss vízeséshez. Visszatérve a főútra, folytatjuk utunkat és a dübörgő Lája vízeséshez. Egy további óra séta után balra térünk, ahol a Jád mellék-patakán először a játékos Triccs-Traccs esés következik, majd a nap fénypontja, a híres 15 m magas Szerenád vízesés. Visszaút a Jád-völgyében, a patak mentén Biharfüredre, ahol vár ránk a buszunk. Ereszkedés Belényesbe, szállás Várasfenesen. (16 km, kb 6-7 órás könnyű túra, szint 200m)


3. nap

Az Aló-patak völgyében haladunk egyre feljebb, jó minőségű szekérúton, közben a vadregényes patak csodás zúgókkal kápráztat el bennünket. Célunk a Bihar egyik legmagasabb vízesése, a helyiek Bohodei (Bohogyő) esésként ismerik, Czárán mitológiai Nagy Phaeton elnevezést adta neki, így vonult be a magyar köztudatba. Szálerdők, patakok, a tavasz első virágai szegélyezik utunkat. Majd elhagyjuk az Aló patak völgyét és felkapaszkodunk az erdőbe, ahol sziklás-gyökeres erdei úton folytatjuk utunkat. Egyszer csak elénk tűnik a nyolcvan méter magas vízesés, amely nem szabad esés, hanem tulajdonképpen egy ferde sziklafalon folyik végig, ez kölcsönöz neki egyedi fátyolszerűséget. (Kb 10-12 km gyaloglás, egész napos túra.) Busszal rövid kitérőt teszünk a Boga-telep felé, ahol a Háromkirályok vízeséshez látogatunk (700-800m gyaloglás a főúttól az erdőben, néhol enyhe kapaszkodó). Ez igen látványos szabad esés, amely mögé be lehet sétálni, ez az egyetlen ilyen vízesés a környéken. Este szállás Várasfenesen.


4. nap

Hazautazás előtt a Bihar hegység leglátványosabb barlangjába látogatunk, a kiskohi Medve-barlangba. A barlang viszonylag új, 1975-ben fedezték fel bányamunkák során. Bent számos érintetlen barlangi medve csontvázát találtak, innen a barlang neve. Rendkívül látványos cseppkövek és egyéb alakzatok teszik a barlangot egyedivé. Hazautazás a Nagyvárad – Szolnok – Budapest útvonalon.Képgaléria

TÉRKÉP

Belényes


2020 április 2-5

4 nap, 3 éjszaka


69 000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük