Lila szőnyeg a Biharban - 2020 április 24-26

#

Tudnivalók

Ilyet még garantáltan nem láttál! A havasi mezők télen fehérek, nyáron zöldek, évente egyszer pedig…lilák. Április végén, május elején történik a csoda. Amikor a havasi legelők kiszabadulnak a hó fogságából, akkor virágzik a Kárpáti Sáfrány (Crocus heuffelianus). A természet ébredésének talán ez a legnagyobb csodája a Kárpátokban, mindenesetre ez a leglilább. A Bihar hegység az egyik legjobb helyszín a csoda átélésére. A Bihar gerincén, a Sík-havas- Horgas havas – Mezőhavas háromszögébe megyünk, 1700 méter tengerszint fölötti magasságba. Hatalmas lapos hegytetőkön millió és millió kis virág nyílik, melyek lilába öltöztetik a tájat. Máshol hatalmas hófoltok, sötét fenyvesek színesítik a terepet. Egyedülálló élmény a lila mezőkön sétálni és újból örvendezni a tavasznak.

 

Tudnivalók

Egy hétvége, két éjszaka, három nap. Szállás: Várasfenesen (vagy környékén) hangulatos családi panzióban. A program ára: 45 000 forint, amely tartalmazza az utazást, bőséges félpanziós ellátást, szervezést, idegen- és túravezetést. Ilyenkor még a hegyekben hidegre kell számítani, ajánlott a meleg felszerelés, (Vizenyős terep, olvadó hó!), kötelező a vízhatlan, jól bejáratott túrabakancs, cserezokni, esőköpeny. Felszállási lehetőségek: Budapest, Szolnok, Berettyóújfalu útvonalon. Több személy jelentkezése esetén kedvezmény, megegyezés szerint!

1. nap

Utazunk a Budapest – Nagyvárad – Belényes útvonalon, rövid megállókkal. Felbuszozunk a Bihar-hágóig, és rövid túrát teszünk a híres Rozsda-szakadékhoz. A Rozsda-szakadék az egyik legszebb eróziós jelenség Erdély határán, a Szigethegységben, nevét a vörös talajról kapta, amelybe ezt a hatalmas árkot vájta évmilliók alatt az erózió. Szállás elfoglalása Belényes környékén.


2. nap

Felkapaszkodunk Pádis fennsíkjára, kb egy órás buszozás után elkezdődik tulajdonképpeni gyalogtúránk. Északi irányba haladunk, mezei úton, majd felkapaszkodunk a Horgas-havas mellett a főgerincre. Itt kb 1700 méteres magasságban a gerincet követjük a Sík-havas irányában. A Sík-havas lapos tetején gyönyörködünk a millió sáfrány virágszőnyegében. Ameddig a szem ellát, lila virágmező borítja a havast, a sötét erdők és hatalmas hófoltok ehhez biztosítják a gyönyörű hátteret. Délután majd ugyanazon az úton térünk vissza buszunkhoz. (Egész napos, nem túl nehéz túra. Kb négy óra oda, négy óra vissza, Pádistól a Sík-havasig 8-9 km távolság, szintkülönbség 300m). Leereszkedünk a panziónkhoz és elfogyasztjuk finom vacsoránkat.


3. nap

Délelőtt meglátogatjuk a Mézgedi-barlangot. A Mézgedi cseppkőbarlang feltárása Czárán Gyula nevéhez köthető, aki járhatóvá tette a barlangot, ellátta létrákkal, útjelzésekkel és elnevezte a csodálatos cseppkőalakzatokat. Ez volt Magyarország első kiépített barlangja a múlt század végén. Azóta a barlang mit sem veszített szépségéből. Délben utazás Nagyváradra, majd innen haza a Szolnok – Budapest útvonalon. 

Képgaléria

TÉRKÉP

Várasfenes


2020 április 24-26

3 nap, 2 éjszaka


45 000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük