Madeira - tavasz az őszben - 2020 október 1 - 12

#

Tudnivalók

Levadák és ködbe vesző hegycsúcsok, ősi babérerdők és rengeteg virág, ismeretlen színes gyümölcsök és virágok a funchali piacon, ez a felsorolás soha nem lehet teljes: rengeteg egyéb csoda vár Madeira szigetén. Csepegő köderdők, tengerbe zuhanó sziklafalak és eldugott vízesések: az örök tavasz szigetén garantáltan nem fogsz unatkozni. És a lenyűgöző, mindenütt jelen levő, hatalmas óceán, dübörgő hullámaival és folyton változó színével. Ajánlunk neked öt csodás levada-túrát, három csodás gerinctúrát a felhők fölött, rengeteg partszakaszt és 7 csodás napot ezen a felejthetetlen szigeten. Tarts velünk!

Tudnivalók

Tíz nap, kilenc éjszaka. Létszám: 8 fő. Ellátás: önellátás. Szállás: bérelt villában, egy helyen töltünk minden éjszakát. Közlekedés: kisbusszal. Részvételi díj: 800 euró. A részvételi díj tartalmazza a szállást, közlekedést a szigeten (bérelt autókkal/kisbusszal), túravezetést, szervezést. A részvételi díj NEM tartalmaz repülőjegyet, ellátást, biztosítást. Kiutazás: egyénileg. Igény szerint segítünk a repjegy megvásárlásában. Ajánlott kiutazás: TAP járatával budapesti indulással, Lisszaboni átszállással. A repülőjegy becsült költsége: 60-70 ezer ft (februári adatok). Csak akkor vedd meg a repülőjegyet, ha egyeztettél velünk! A túrákra kötelező hozni: kényelmes, bejáratott és vízhatlat túrabakancsot! A levadák általában hosszabb-rövidebb alagutakon át vezetnek, ide szükséges fejlámpa! Kis hátizsákban szendvics, esőköpeny, víz. Fontos: a részvevőkkel egyeztetve, az időpont egy-két napot módosulhat a rendelkezésre álló járatok és repjegyárak függvényében! Madeirán ilyenkor csodás tavasz van, jó időre lehet számítani, az átlaghőmérséklet 23 fok, ami éppen ideális a túrázáshoz.


1. nap

Érkezés, szállás elfoglalása.


2. nap

Az első szó, amit madeirán megtanulunk, az kétségkívül a levada. A zseniális kis öntözőcsatornák behálózzák a szigetet (2170 kilométernyi levada van Madeira szigetén) és esővizet szállítanak a csapadékosabb északról a szárazabb déli oldalakra. A levadák a régi mesterek tudását dicsérik, sziklába vájva, felfüggesztve, hidakon, alagutakon keresztül, hihetetlen helyeken kanyarognak. Minden levada mellett van egy szerviz-ösvény, ezek kiváló túraútvonalak is egyben. A levadák kvázi-vízszintesen kanyarognak a hegyoldalban, tehát minimális erőfeszítéssel jutsz el hihetetlen helyekre. Egy kellemes kis levadával kezdünk, a Király levadájával, (Levada do Rei) amely a sziget északi részén kanyarog. (11 km, 3 óra, szint elhanyagolható). Végig buja zöld babérerdők, gyönyörű panorámák. Innen az egyik legszebb vízesést keressük fel, az Agua De Alto tipikus madeirai vízesés a dús vegetáció között, mohás sziklafalról zúdúl alá. Ezt követően az északi parton is teszünk egy rövid túrát, néhány kilátópontnál meg-megállva visszatérünk szállásunkra.


3. nap

A levadák mellett sétálva rájövünk, hogy Madeirán mindent kitölt az élet: itt nincsenek csupasz sziklafalak, kopár helyek. Egyszerűen mindent elborít a növényzet: a sziklákat moha fedi, a legkisebb életteret is növények hálózzák be, hihetetlen helyeken nőnek fák, és az ágakon páfrányok, zuzmók lengenek. Mai túránk két részből áll: egy szép levada-ösvény elvisz bennünket az egyik legnagyobb vízeséshez a szigeten: ez a 100 m magas Risco vízesés. Némi lépcsőzés után egy másik gyönyörű levada mellett gyalogolunk, majd egy csodás helyre érkezünk: ez a 25 forrás, a mohás falakon egy nagyobb és legalább 24 kisebb vízesés zubog alá egy gyönyörű kék tóba! Igazi dzsungel-élmény! A sziget északnyugati csücskén található Porto Moniz látványos lávamedencéihez kirándulunk, ahol fürdésre is lehetőség nyílik. Naplemente Ponta do Pargo-nál a sziget legnyugatibb csücskén, ahol háromszáz méter magasról szakad le a szikla, egyenesen az Atlanti Óceánba! (kb 10 km, szint 300 m, 4-5 órás túra.)


4. nap

A közepén régi útvonal szeli ketté a szigetet: a Camino Real régen fontos összekötő út volt az ködös északi és napsütötte déli részek között. Most mi is végigsétálunk rajta, egészen az Encumeada hágóig, amely a legfontosabb átjáró a két rész között. Mivel a hegység itt a legalacsonyabb, az északon feltorlódó felhők itt tudnak „átfolyni” a déli oldalra, ami szintén egy lenyűgöző jelenség a szigeten. Túránk 1200 méterről indul, majd a kopár sziklavilágból beereszkedik a babérerdők övezetébe, és a királyi útról végig király panorámákban lesz részünk. Opcionális kitérő a Pico Grande 1654 magas csúcsára. (13 km, 500 m fel, 700 m le) A délutáni órákban felkeressük Cabo Girao kilátóhelyet, ahol Európa legmagasabb tengerbe szakadó sziklafaláról (520m) gyönyörködhetünk a sziget déli partvonalaiban.


5. nap

Noha a szigeten általában véve nehéz lapos helyet találni, mégis van egy fennsík, ez a Paul de Serra, a felhők fölötti „sivatag”, 1500 méteres magasságban. Gyönyörű kilátás a felhők fölé az Atlanti óceánra! Majd Fanal körzetében egy igazi mesebeli ligetben teszünk egy rövid sétát, ahol hatalmas babérfák nőnek, vastag ágaikat páfrányok és zuzmók borítják. Innen indulunk ismét egy lenyűgöző levadához, a Ribeira da Janela-hoz, ami Ablak-folyót jelent. Széles, bővizű levada csodás babérerdőben, alagutakon át kanyarog, szédítő panorámákat kínálva. (12 km-es túra, kb 4-5 óra) Majd leereszkedünk a tengerpartra, ahol hatalmas köveken törnek meg a hullámok, és kiderül, hogy miért is hívják a folyót Ablak-folyónak. Este madeirai hangulat egy tipikus kis halászfaluban.


6. nap

Madeira keleti részén a sziget egyre inkább elkeskenyedik, majd egy vékony földnyelvben végződik: ez a Szent-Lőrinc félsziget. Ez a rész teljesen különbözik a többitől, itt mindig fúj a szél és hatalmas hullámok csapkodják a leszakadó sziklákat. A sziklák sem tagadják meg vulkáni eredetüket: mindenféle színben pompáznak. Kigyalogolunk a keskeny földnyelv végéig, ma sem lesz hiány a panorámákban, csak úgy kattognak majd a fényképezőgépek. Késő délután rövid panoráma-megállókkal felbuszozunk a sziget második legmagasabb pontjára, a Pico do Arierio-ra (1810 m), ahol megnézzük a napnyugtát: csodás látván, ahogy a nap a felhőtengerbe ereszkedik.


7. nap

Minden levada koronája a Caldeirao Verde-hez, a Zöld katlanhoz vezető levada. Csodás környezetben, hatalmas fák között indul, majd egyre inkább becsüljük a régi mesterek tudását: hol alagúton át, hol a sziklafalba vágva, szédítő magasban kanyarog a levada a sziget belsejébe. Minden csupa zöld, csupa minden csepeg, a sziklafalakról csurog a víz, és legalább három hatalmas vízeséssel találkozunk utunk során. Megérkezünk egy függőleges falú, dús növényzettel borított katlanhoz, ez a Zöld Kaldera, melynek faláról egy száz méter magas vízesés zúdul alá és a víz egy csodás sziklamedencébe érkezik, hatalmas kövek közé. Egyszóval: ez a mesebeli hely! De még ezután is szintet lépünk: néhány lépcső felvisz bennünket az egy szinttel feljebb futó levadához, (150 m szintkülönbség): ez már a Caldeira de Inferno, a Pokol Völgye, ahol a mohos sziklafalak összeszűkülnek és ismét néhány dübörgő vízesés lesz a jutalmunk, mielőtt eltűnik a levada egy hosszú alagútban, ahova már nem megyünk utána. A legfantasztikusabb levada-túra, mely mindenkit lenyűgöz majd! (Kb. 20 km, 6-7 órás könnyű túra, szintkülönbség elhanyagolható.)


8. nap

Mivel a sziget minden irányban meredek sziklafalakkal szakad a tengerbe, viszonylag ritka a tengerparton végig vezető útvonal. Annál jobban örülünk, amikor találunk egyet: klasszikus, hegyoldalban futó, kanyargó igazi panorámaösvényt, végig csodás tengeri rálátással. A sziget északkeleti részén túrázunk, egy szelíd levada mellett indulunk, házak és kis megművelt teraszok között. Majd hirtelen a sziklaperemre érünk, csodás panoráma nyílik az óceánra. Majd a hegyoldalban vágott ösvényen folytatjuk, kb. 400 m magasságban, szintben kanyarog ösvényünk, alattunk hatalmas hullámok tépázzák a partot. (9 km, 4-5 óra, szint nem számottevő) Túránk Porto da Cruz nevű halászfaluban ér véget, ahol kiélvezzük egy madeirai portugál halászfalu hangulatát néhány sör mellett. Délután a sziget legmagasabb csúcsát hódítjuk meg: nem hagyhatjuk el úgy a szigetet, hogy nem láttuk a naplementét a Pico Ruivo 1864 m magas csúcsáról. (5 km, 300 m szint, 2 órás túra)


9. nap

Pihenőnap, látogatás a fővárosba. Funchal, a sziget fővárosa, szintén kihagyhatatlan. A százezres város a sziget déli partján kapaszkodik a domboldalra. Séta a régi főutcán, tengerparti modern sétányon, festett kapuk, macskaköves kis utcák, egzotikusfák és joviális emberek: ez a madeirai főváros. Kihagyhatatlan egy látogatás a hal-, virág- és gyümölcspiacra. Fürdési lehetőség a tengerben.


10. nap

Repülés Budapestre, reggel 7:00-kor.


Képgaléria

TÉRKÉP

Madeira


2020 október 2-11

10 nap, 9 éjszaka


800 Euró


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük