Máramarosi túrák - Gutin, Radnai, Máramarosi-havasok

#

Tudnivalók

Felejtsd el az Alpokat, a Sziklás-hegységet és fedezd fel velünk a mi hegyeinket, melyek csak itt vannak egy karnyújtásnyira Budapesttől. A vad Máramarosi-havasok, a hófödte Radnai és a kisebb, de nem kevésbé érdekes Gutin, Rozsály hegységekbe hívunk, a történelmi Magyarország északkeleti határára. Két túránk is a Borsa-hágóról, az ezeréves határról indul. Máramaros mai napig őrzi régi titkait, a fatemplomokat, a görögkatolikus románok, ruszinok és egy maréknyi magyarság élettere. Gyönyörű fenyveseivel, hófödte csúcsaival és első virágaival ideális kirándulóhely idén pünkösdre. Közben benézünk Koltóra Petőfihez, lesz székely dézsa, fatemplom, vidám temető és a mosolygó, friss júniusi nyár. Tarts velünk és nem fogsz unatkozni!

Tudnivalók

5 nap, 4 éjszaka.  Szállás Koltón és Borsán, színvonalas panziókban. Kötelező felszerelés a kényelmes, bejáratott túrabakancs, esőköpeny, időjárásnak megfelelő öltözet. Júniusban még hófoltok lehetnek a magasabb régiókban. A túrák könnyűek, minden egészséges, átlagos fizikumú ember számára végigjárhatóak, előzetes túratapasztalatra nincs szükség. Részvételi díj: 75 000 ft, a részvételi díj tartalmazza az utazást, szállást, félpanziós ellátást, szervezést, idegen- és túravezetést. Biztosítás: egyénileg.

1. nap

Indulás a Budapest – Debrecen-Nagykároly-Szatmárnémeti útvonalon, Koltóig. A magyar-román határt Nyírábránynál lépjük át. Nagykárolyban rövid megálló a Károlyi-kastélynál. Nagybánya érintésével Koltóra utazunk, ahol Petőfi valaha a legboldogabb volt Szendrey Júliával. Megtekintjük a Teleki-kastélyt, majd elfoglaljuk szállásunkat. Vacsora: bőséges “Petőfi kedvence” miután finom, sósvizű wellness-dézsában pihenjük ki a hosszú út fáradalmait.


2. nap

A Gutin hegység: Nagybányáról elindulva felkapaszkodunk a Gutin hágóra, amelyik a választóvonal Máramaros és Erdély között. Innen gyalogosan folytatjuk, túrázunk a híres Kakastaréjhoz, a környék leglátványosabb alakzatához. Utunk csodálatos bükk és vegyes erdőkön, kiterjedt legelőkön vezet át, gyönyörű panorámákkal. A vulkanikus Gutin hegységben vagyunk, a taréjszerű szikla tulajdonképpen egy hajdanvolt vulkáni kráter peremének a maradványa. A csipkézett gerincről (1445 m) páratlan kilátás nyílik a Máramarosi medencére, a Rozsály tetőre, Nagybányára. A közelben levő Gutin-tavat is felkeressük, amely tulajdonképpen egy tőzegláp, hasonlóan a székelyföldi, sokkal híresebb Mohoshoz. (5-6 órás túra, könnyű terepen, többnyire vízszintesen, utolsó részen kis kaptatóval). Ugyanezen az útvonalon visszatérünk a Gutin-hágóhoz, majd leereszkedünk a csodálatos Máramarosba. Szállás Borsán.


3. nap

A fenséges Radnai-hegység: ma a Gargalló alá túrázunk, a Radnai-havasok főgerincét ezen a ponton lehet a legkönnyebben elérni. A sífelvonóval fellibegünk 1300 méteres magasságba, ahonnan folytatjuk utunkat felfelé a Stiol tengerszemhez. Ez a magashegyi kristálytiszta vizű tó a Gargalló katlanjában fekszik, és innen ered az Aranyos-Beszterce, mely Moldva felé folytatja vadregényes útját. Innen kezdve már a Radnai nemzeti park területén vezet utunk, és már rododendronnal is találkozunk. A Gargalló oldalán fölmászunk a Radnai-havasok főgerincére, utunk sziklák, hegyi patakok, törpefenyők és csodálatos havasszépe-bokrok között vezet. Júniusban már rododendront is láthatunk, a gerinc közelében már hatalmas rózsaszín virágszőnyegekben gyönyörködhetünk. Itt egy hármas-határon vagyunk tulajdonképpen: Máramaros, Moldva és a történelmi Erdély határán. Visszaúton érintjük a Lóhavasi vízesést, a Keleti Kárpátok és egyben Erdély legmagasabb vízesését. Itt eltöltünk egy kellemes órát, a hely gyönyörű, a vízesés tényleg fenséges látványt nyújt, nyolcvan méter magasságból zúdul alá a kristálytiszta víz. (Egész napos, könnyű túra, kb 12 km táv, 5-600 m szintkülönbség, szép mezőkön, kitett szakaszok nélkül.) Szállás Borsán.


4. nap

A vad Máramarosi-havasok. Reggeli után az ezeréves határhoz buszozunk. A 1415 m magasan fekvő Borsai hágó a Keleti Kárpátok vadregényes átkelője. Itt felhúzzuk a bakancsot, és északi irányba indulunk, ahol kb 50 kilométernyire előttünk nincs emberi település, csak a természet és az ukrán határ. Az erdőhatár fölött, havasi legelőkön haladunk, enyhe emelkedésű szekérutakon, ahol semmi sem szab határt a panorámának. Jobbra Moldva hegyei, előttünk a vad Máramarosi-havasok, balra a Radnai csúcsai és alatta a borsai völgy, remek panorámák, gyönyörű távlatok. Célunk az 1847 m magas Nagy-Sárkány csúcs. Fenséges panoráma, csúcs-csoki és indulunk vissza ugyanazon az útvonalon, buszunk vár ránk a Borsai-hágónál. (Egész napos, könnyű túra, kb 12 km táv, 5-600 m szintkülönbség, szép mezőkön, kitett szakaszok nélkül.) Szállás Borsán.


5. nap

Hazaút, rövid megállókkal: Barcánfalva kolostoregyüttese, a máramarosi fa-építészet igazi műremekeivel. Szaploncán megtekintjük a híres Vidám-temetőt, színesre festett fa-keresztjeivel és rímes versikéivel egyedülálló látványosság. Utazás Budapestre, érkezés az esti órákban.


Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2019 június 6 - 10

5 nap, 4 éjszaka


65000 FT


Túravezető

Gál Levente

Related Tours

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük