Mezőség és Székelyföld, körutazás Erdély szívében

#

Tudnivalók

Ezt a szép erdélyi körutazást ajánljuk mindenkinek, akit érdekel Erdély és a magyarság kultúrája, a csodás erdélyi tájak és hegyek. Utunk során felkeresünk rengeteg nevezetes helyet, melyek így vagy úgy kapcsolódnak a magyar történelemhez, irodalomhoz, verssel-prózával idézzük fel népünk nagyjait. Élvezzük majd az erdő csendjét, a természet kényeztetését, a csodás panorámákat, borvízforrásokat. Rövid, mindenki által élvezhető túrák színesítik a programot. Szállásainkon megkóstoljuk a helyi ízeket, igazi erdélyi vendégszeretetben lesz részünk. Utazás kényelmes, légkondicionált busszal. Kétszer mulatós estet tartalmaz a program: Széken és Varságon. Jelige: érzed otthon magad Erdélyben!

Tudnivalók

8 nap, 7 éjszaka. 1 éjszaka Magyarlónán, 2 éjszaka Székelyvarságon, 2 éjszaka Gyimesközéplokon és 2 éjszaka Széken, erdélyi gazdáknál, kis vendégházakban. Ellátás: félpanzió. Könnyű panorámatúrák a Kis- Cohárdra és a Széphavasi kápolnához, a túrákat minden egészséges személy teljesíteni tudja. Kötelező a jó túrafelszerelés, kényelmes túrabakancs, meleg ruha, esőköpeny. Csatlakozás: megbeszélés szerint a Budapest – Szolnok – Nagyvárad útvonalon. Részvételi díj: 128 ezer ft, a részvételi díj tartalmazza az utazást, szállást, félpanziós ellátást, szervezést, túravezetést és két folklórprogramot, Széken és Székelyvarságon. Minimális létszám: 15 fő

1. nap

Utazás a Budapest – Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon, rövid megállókkal. Nagyváradon megtekintjük a székesegyházat és az egyháztörténeti múzeumot. Fotószünet a Királyhágón. Rövid megálló Körösfőn, ahol megnézzük a kazettás mennyezetű templomot, Kalotaszeg legszebb templomát. Szállás Kolozsvár mellett, Magyarlónán.


2. nap

Reggeli után a Tordai-hasadékhoz túrázunk. Erdély leglátványosabb és legkönnyebben bejárható szurdoka, ahol a hatalmas sziklafalak között igazán átérezni a természet nagyszerűségét. (2 km, kb 2 óra, szintkülönbség elhanyagolható, könnyű túra.) Utazás Marosvásárhelyre, ahol megtekintjük a Kultúrpalotát, a magyar szecesszió jelképes alkotását. A festett üvegablakon székely mondák, Csaba királyfi és Attila alakjai repítenek vissza a ködös székely századokba. Rövid megálló Székelyderzsen, ahol a Kárpát-medence legszebb Szent-László freskóit tekintjük meg a híres derzsi unitárius templomban. Utazás Székelyvarságra, ahol szállásadóink székely pálinkával, kürtőskaláccsal és finom vacsorával várnak bennünket.


3. nap

Túra a Madarasi-Hargitára. Reggeli után felbuszozunk a Hargitára, 1600 m magasságig. Innen rövid gyalogtúrát teszünk a tulajdonképpeni csúcsra, a kopjafákhoz. ( kb 2 óra, 2 km, igen könnyű gyalogtúra) Gyönyörű panoráma nyílik minden irányba a székelyek szent hegyéről. Délután hagyományos székely ebéd Székelyvarságon, majd szekerezés a Csorgókő-vízeséshez és forráshoz. Mintha az idők kezdetén lennénk egy ősi, romlatlan világban: hatalmas, ritkás fák között, hatalmas kövek között több helyen bugyog elő a kristálytiszta vizű forrás, hogy néhány méter után hangulatos vízeséssel szakadjon bele a Hargita erdeibe. Ismerkedés a helyiekkel a Parlamentben. Naplemente megtekintése a tálasbérci kilátóból, ahonnan tiszta időben látni lehet az egész Déli-Kárpátok vonulatát. Innen gyakorlatilag átnézünk Erdély felett. Este mulatunk egyet Varságon.


4. nap

Átkelünk a Libán tetőn, érintetlen székely fenyvesek, rétek és kristály patakok között. Gyergyóban megtekintjük a híres örmény templomot. Fotószünet és mézvásárlási lehetőség a Pongrác-tetőn, a Kárpátok vízválasztóján. Majd beereszkedünk a Gyilkos-tóhoz. Séta a tó körül, ahol gyönyörű tükröződéseket lehet fotózni. Innen (opcionális?) Könnyű túra a Kis-Cohárdra, ahonnan szintén remek panoráma nyílik a környező sziklavilágra. (Kb 4 óra, 300 m szint, 5 km túra). Ebédelési lehetőség a Gyilkos-tónál, majd beereszkedünk a Békás-szorosba. A hatalmas sziklafalak itt is mindenkit le fognak nyűgözni. Rövid gyalogtúra a szorosban. (1 km, fél óra) Szállás Gyimesközéplokon.


5. nap

Kirándulás Gyimesbükkre, az ezeréves határhoz, a legkeletibb vasúti őrházhoz. Rövid szabadidő, kontumáci kápolna megtekintése. Rövid panorámatúra a Szép-havasi kápolnához, ahonnan belátszik az egész Gyimes-völgye és a másik oldalon Felcsík és a medence másik felén a sűrű erdővel borított Hargita. (Kb 3 óra, 6 km, 200 m szint). Látogatás a Borospataki skanzenben, ahol igazi régi, hagyományos gyimesi porták vannak csokorba szedve, gyönyörű természeti környezetben. Szállás Gyimesközéplokon.


6. nap

Reggeli után Marosvécsre indulunk. Rövid megálló a csíksomlyói ferences kolostornál és kegytemplomnál. A Maros völgyén át Marosvécsre utazunk, ahol a híres vécsi vár gazdája, Nagy Kemény Géza fogad bennünket és mindent elmond a nemrég visszakapott birtokról és várról. A vécsi vár végigkísérte Erdély történelmét, itt szervezték a híres Helikoni írótalálkozókat, az ötvenhárom leghíresebb erdélyi író-költő mind járt e falak között. A kastélyparkban nyugszik Wass Albert és a mecénás-házigazda, Kemény János. Somkeréken megtekintjük Erdély egyik legérdekesebb középkori templomát, ahol még Dobó István is járt valamikor. Szállás Széken.


7. nap

Egész napos kirándulás Kolozsvárra. A kincses városban vezetett városnézés során ismerünk meg mindent, amit az ősi város kínál: Szent-Mihály templom, Mátyás szobra és szülőháza, Óvár, Farkas-utca, és a híres Házsongárdban rövid séta alkalmával felidézzük Dsida Jenő, Reményik Sándor, Kós Károly, stb emlékét. Ebédelési lehetőség és bőséges szabadidő Kolozsváron, majd visszautazás Székre. Rövid megálló Bonchidán, a Bánffyak kastélyánál. Este széki szoba/népviselet megtekintése és széki muzsika.


8. nap

Hazautazás a Szék – Nagykároly – Debrecen – Budapest útvonalon. Rövid túra Almásgalgón a Sárkányok-kertjében. (Hatalmas homokkő-sziklák, rövid séta, kb 1 óra, 2 km, igen fotogén hely).


Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2019. június 22-29.

5 nap, 4 éjszaka


128000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük