Nordic Walking Torockón

#

Tudnivalók

Torockó mindenkit elvarázsol. Ez a bűbájos kis magyar falu csodálatos természeti környezetben található, igazi erdélyi hangulatot árasztanak ódon utcái, fehérre festett házai, utánozhatatlan vendégszeretete. A faluból rengeteg túraösvény indul, mi élünk is ezzel a lehetőséggel, és ezúttal jól bejárjuk Torockó környékét. Nemcsak a Székelykőt másszuk meg, hanem jól megismerjük a falut körülvevő csodás sziklavilágot, hogy ne merüljenek feledésbe az ősi nevek: elmegyünk a Bedellő szilavilágába, túrázunk a Szilas patak völgyében, barangolunk a Tilalmasban, bejárjuk a Geszteget, megmásszuk a Vidalykőt és a kiteljesedő tavaszban áthatja minden pórusunkat a csodálatos életöröm. Tarts velünk és élj át nem egy, de három csodálatos Erdély-tetején-érzést!

 

Tudnivalók

5 nap, 4 éjszaka. Szállás kényelmes torockói vendégházban, tipikus helyi ízek, nagyon jó konyha, gasztro-túrának is beillik ez a kirándulás. Maximális létszám: 20 fő. Egész napos túrák, sok pihenővel, és fotószünettel, kis gyakorlattal könnyen teljesíthetőek. Három csúcsélményt kínálunk, állni fogunk a Székelykő, a Vidalykő és a Bálavára csúcsain, kb 1300-1400 méteres magasságban. Kötelező a jó túrafelszerelés, túrabakancs, meleg ruha, esőköpeny. Csatlakozás: megbeszélés szerint.

1. nap

Utazás a Budapest – Nagyvárad – Kolozsvár – Torockó útvonalon. Délután ráhangolódó túra a Tordai-hasadékban (kb 1,5 óra, 2 km). Este finom torockói vacsora és szállás eredeti, hangulatos vendégházban.


2. nap

Megnézzük az első napkeltét, itt ugyanis kétszer kel fel a nap. A bőséges reggeli után a második napkeltét már a falu fölötti dombokról tekintjük meg, ezúttal nyugati irányban túrázunk. A falu fölötti magaslatokról a Székelykő látványa percenként változik, majd egy csodás bükkerdőben folyatjuk utunkat, lassan megkerülve az Ordaskő tömbjét. Az Ordaskő másik oldaláról a nyeregből indulunk a mai legmagasabb csúcsunk, a Vidalykő meghódítására. 1285 m magasról tekintünk le az Aranyos-völgyébe, remek panoráma nyílik innen a Nyugat fele emelkedő Szigethegységre. Majd visszaereszkedünk a nyeregbe, és Torockószentgyörgy felé lassan leereszkedünk, érintve a szentgyörgyi várromot, Erdély egyik legfestőibb várromját. (Kb 8 órás túra, 15 km, kb 700 m szint). A faluban már vár a buszunk, visszabuszozunk Torockóra és ismét fejedelmi vendéglátásban lesz részünk.


3. nap

Torockón minden ébredés egy élmény, a Székelykő mindig más és más arcát mutatja. Reggeli után a ritkán látogatott, fenséges Bélavárhoz túrázunk. A Bélavára elnevezés nem várat takar, hanem a szláv Bjela-fehér szóból származik, a hatalmas hófehér sziklákra utalva, a természetvédelmi terület csodálatosan gazdag és változatos növényvilággal rendelkezik. Hatalmas fehér sziklák, szédítő mészkőképződmények, kőfolyások, barlangszájak és kőhidak között vezet utunk, hol nyílt terepen, hol erdőben haladunk. Utunk enyhe és meredek emelkedőkkel megtűzdelve halad, amíg kiérkezünk a platóra, ahonnan már könnyű elérni a legmagasabb pontot, az 1348 m magas Nagy-Torony tetejét. A panoráma minden erőfeszítésért kárpótol: látszik innen az Aranyos-völgye, a Bedellő sziklaalakzatai, és a Gyalui-havasok, és végig a Szigethegység rengeteg zöld hegye-völgye. Utunk során sok, tipikus erdélyi nyári lakot láthatunk szalmatetős kis móc házakat. (Egész napos túra, kb 15 km, 900 m emelkedés.) Késő délután buszozás vissza Torockóra, szállás Torockón.


4. nap

Ma gyalogosan indulunk, mivel „csak ide” megyünk, a közvetlenül a falu fölé magasodó Székelykőre. Eleinte lankás, majd egyre meredekebb ösvényen haladunk fel, a híres Nagy árkon. Kb 1,5 óra múlva megérkezünk a nyeregben álló kereszthez, majd innen az északi nyúlványra, a Vársziklára túrázunk. Innen minden irányba csodás a körpanoráma, elkészítjük a klasszikus „légifelvételeinket” Torockóról, majd átsétálunk a legmagasabb ponthoz, 1128 m magasságra. A gerincen futó ösvény minden irányban elkápráztat pazar kilátással, Tiszta időben egész Erdély belátható innen. Lassan leereszkedünk egy meredek domboldalon és beérkezünk Torockószentgyörgyre, ahol már vár ránk a busz. (kb 4-5 órás túra, 4-5 km, 700 m emelkedő). Késő délután ismerkedés a faluval, meglátogatjuk a híres gondűzőt, Torockó nevezetességét, majd tábortűz mellett kiértékeljük az élményeinket. Szállás Torockón.


5. nap

Rövid záró-túra a Kőközi-szorosnál, a Torockói-medence déli kapujánál, ahol szintén tekintélyes függőleges sziklafalakban gyönyörködhetünk. Dél körül indulás haza a Kolozsvár – Nagyvárad – Budapest útvonalon, rövid megállókkal. Érkezés Budapestre az esti órákban.


Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2019 június 24 - 28.

5 nap, 4 éjszaka


85 000 FT

 


Túravezető

Gál Levente