Pádisi tavasz: krókuszok és fenyvesek - 2019 – április 30 - május 3

#

Tudnivalók

Április végén lilába borul a Bihar, több hektáron nyílik a kárpáti sáfrány. Olvad a hó és megtelnek a patakok vízzel, hatalmasra duzzadnak a vízesések. Pádis vidéke kiváló hely a természet ezer csodáját felkeresni, átélni a tavaszt és élvezni az érintetlen természetet. Vadregényes hegyi ösvényeken visz majd utunk, számtalan vadvirág szegélyezi utunkat és tiszta hegyi levegő frissíti tüdőnket. Tarts velünk és élvezd a tavasz ébredését!

 

Tudnivalók

4 nap, 3 éjszaka. Rengeteg tavaszi virág nyílik ilyenkor, de a legszebb a kárpáti sáfrány: sáfránytengerben fogunk sétálni, szó szerint lila mezőkön. Nem sietünk, belefér a pihenés, napozás, piknikezés, fotózás. Színvonalas, magyar szálláshelyen, mindhárom éjszakát ugyanabban a panzióban töltjük, remek ellátással. Érdemes hozni fejlámpát a barlangokba, vízhatlan lábbelit. Külön fizetendő a belépő a Mézgedi barlangba: 20 lej/fő. (1400 ft) Részvételi díj: 69 000 Ft. A részvételi díj tartalmazza a szállást, utazást, remek félpanziós ellátást, szervezést, idegenvezetést, túravezetést. Utasbiztosítás: egyénileg.

1. nap

Utazás a Budapest – Szolnok – Nagyvárad – Belényes útvonalon. Érkezés a Belényesi-medencébe, ahol elfoglaljuk szállásunkat. A délutáni órákban megtekintjük a híres Mézgedi cseppkőbarlangot, a Királyerdő hegység egyik leglátványosabb barlangját. Szállás Belényesben.


2. nap

A szépséges Ponor-rét olyan, mintha az emberi civilizáció előtt sétálnánk a Földön: teljesen érintetlen. Ez a mesebeli, gyönyörű vadvirágokkal behintett Selyemrét, körben őrt állnak a hatalmas fenyvesek. Kristálytiszta patak folyik át a réten: Alaszka sem tudhat szebbet ennél. Majd a patak, hirtelen eltűnik az egyik szikla alatt, hogy a Csodavár hármas katlanja alján bukkanjon újra felszínre. Minden látnivaló koronája a híres Csodavár. Ez tulajdonképpen három hatalmas víznyelő egymás mellett, három „várudvar” létezik, amelyek lent kapcsolatban állnak egymással és közös vízrendszert alkotnak. A Csodavár függőleges sziklatölcsérei egyedülálló látványosság, hatalmas kapuja, a hetven méter magas sziklahasadék egész Pádis jelképe. Körbesétáljuk a Csodavár peremét, gyönyörködünk a szédítő kilátásban, majd a csodás Galvoi-réten át visszatérünk buszunkhoz. Fotószünet a csodálatos Köves-Körös zúgóinál, majd érkezés a szállásunkra.


3. nap

Indulunk Pádis fennsíkjára, kb egy órás buszozás után elkezdődik tulajdonképpeni gyalogtúránk. Északi irányba haladunk, mezei úton, majd felkapaszkodunk a Horgas-havas mellett a főgerincre. Itt kb 1700 méteres magasságban a gerincet követjük a Sík-havas irányában. A Sík-havas lapos tetején gyönyörködünk a millió sáfrány virágszőnyegében. Ameddig a szem ellát, lila virágmező borítja a havast, a sötét erdők és hatalmas hófoltok ehhez biztosítják a gyönyörű hátteret. Délután majd ugyanazon az úton térünk vissza buszunkhoz. (Egész napos, nem túl nehéz túra. Kb négy óra oda, négy óra vissza, Pádistól a Sík-havasig 12 – 14 km távolság, szintkülönbség 400m).


4. nap

Felkapaszkodunk a Bihar-hágóra, Erdély határára, ahonnan kiindulva egy rövid (3/4 óra egy szép fenyvesben) túra után megtekintjük a híres Rozsda-szakadékot, a környék egyedi látványosságát, ahol az erózió hatalmas szakadékot hozott létre a vöröses talajban. Innen gyönyörű kilátás a Bihar északi vonulataira. Hazautazás a Nagyvárad – Szolnok – Budapest útvonalon, rövid városnézés Nagyváradon.


 


Képgaléria

TÉRKÉP

Belényes


2020 április 30 - május 3

5 nap, 4 éjszaka


69 000 FT


Túravezető

Gál Levente