Patakország csodái – Gyimesi séták - 2020 július 1-5

#

Tudnivalók

Ha újra érezni szeretnéd a frissen fejt tej ízét, a frissen kaszált fű illatát, hallanád a hegyi patakok csobogását és vágysz a kellemes, túra utáni fáradtságra, akkor ez az utunk neked való. Akkor megyünk a Gyimesekbe, amikor az édes erdélyi nyár a legszebben tombol, amikor a kaszálók a legszebben virágoznak: június végén. Utunk során felfedezzük a gyimesi hegyi legelők és kalyibák világát, ahol minden helyben készül, itt minden friss és bio. A színek napszakonként változnak, és a zöldnek tényleg van ötven árnyalata. A gyimesi beszéd minden magyar fülnek egyedi élményt jelent, és a gardon szavát messze viszi a völgyekben a szél…tarts velünk!

Tudnivalók

Az ár tartalmazza: utazást, félpanziós ellátást, idegen és túravezetést, a harmadik napon egy hagyományos gyimesi ebédet. A túrák nem nehezek, minden átlagos fizikai kondícióval rendelkező személy végig tudja járni az útvonalakat. Szükséges kényelmes túracipő, esőköpeny, vastag ruha. Sok szabadidőnk lesz pihenni, a helyiekkel találkozni és beszélgetni, a túrákon nem sietünk, hanem eleget pihenünk, fotózgatunk. Második és harmadik napon piknik formájában fogunk ebédelni a szabadban. Júniusban a természet csodás, a hegyi legelőkön temérdek virág gyönyörködtet majd bennünket. Jó kedélyt hozzatok, érezzétek jól magatokat! Utasbiztosítás: egyénileg.

1. nap

Utazás a Budapest – Szolnok – Nagyvárad – Kolozsvár – Marosvásárhely útvonalon. Szállás Gyimesközéplokon.


2. nap

Túra a Nagy-Hagymásba. A Jávárdi-patakán felfele haladva elérjük a Csíki havasok gerincét, majd a gerincen végigmegyünk az Öcsém tetőt érintve a fantasztikus sziklaalakzatig, az Egyeskőig. Jobbra a Gyimesek és Moldva, balra a Csíki-medence és a Hargita panorámája kísér végig utunkon. Az Egyeskő után balra fordulunk és leereszkedünk Balánbányára, ahol vár bennünket a buszunk. (A kb nyolc órás túra, kb 20 km, szint: 500 m fel, 400 m le). Balánbányáról kb 1 órás buszozás után megérkezünk szálláshelyünkre, Gyimesközéplokra.


3. nap

Gyimesi nap. Megismerkedünk szállásadóinkkal, akik tősgyökeres gyimesi család. Itt az élet szerves része az ún. “kalyibázás”, vagyis a nyári szállásokra történő feljárás. Az idősebb generáció ma is fent él nyaranta a hegyi legelőkön, vigyáznak a jószágokra, sajtot készítenek a friss tejből stb. A lent maradottak bizonyos időközönként feljárnak, leviszik a tejtermékeket, felhozzák a szükségeseket. Mi is kimegyünk a csodálatos környezetben fekvő nyári szállásra, részt veszünk a család mindennapjaiban. Megnézzük, hogyan készül a hagyományos sajt, orda, vaj, megkóstoljuk a friss termékeket és közben csángóul tanulunk és gyönyörködünk a környező panorámában. Itt minden bio és eredeti. Egész napos program a szabadban a helyiekkel. Este lehetőség van lemenni a faluba, komfortos szálláshelyre, vagy fent aludni a nyári szálláson (szalma-derékaljakon), aki ezt választja, megnézheti a havasi naplementét illetve napkeltét, kb 1400 m magasról, 360 fokos panorámával.


4. nap

Túra a Naskalatra. Rövid buszozás után gyalog indulunk neki Sötétpatakáról és a gyönyörű gyimesi legelőkön és kaszálókon kószálva egyre magasabbra emelkedünk. Célunk a Naskalat, a Gyimesek jelképes hegye, 1553 m magas. Végig gyönyörű panorámák kísérnek: kaszálók, legelők és erdők váltakoznak. A Naskalat csúcsáról szinte az egész Székelyföldet belátni, északra a Nagyhagymás tömbje, keletre a Gyimes völgye és Moldva, nyugatra Csík és déli irányban a Csíki-havasok lélegzetelállító panorámája fogad. Délután beereszkedünk a Jávárdi-patakán Hidegségre. (Egész napos könnyű túra, lassú tempóban, sok fotószünettel, kb 15 km, szint 600 m).


5. nap

Hazautazás a Székelyudvarhely – Kolozsvár – Budapest útvonalon, rövid megállókkal. Városnézés Segesváron, rövid megálló Körösfőn/Bánffyhunyadon/Nagyváradon, idő függvényében.


Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2020 július 1-5

5 nap, 4 éjszaka


85 000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük