Rododendron-túra a Csukás hegységben - 2020 június 3-7

#

Tudnivalók

A Csukás előkelő helyet foglal el az erdélyi hegyek között. Nem túl nagy hegység, nem túl magas, mégis tud két dolgot, amiért rögtön megszeretjük. Az egyik a csodás sziklaalakzatok: sehol máshol nem alkotott az erózió ilyen csodás formákat: cukorsüvegek, hengerek, oszlopok, gömbölyű és „csókolózó” sziklák szórakoztatják az arra járót, és maga Góliát is itt van. A másik pedig a csodás rózsaszín szőnyeg, ami minden június elején virít: havasszépe-bokrok ezrei nyílnak, valami igazán bensőséges és egyedi hangulatot varázsolnak a zöld pázsitra.

Ide garantáltan vissza fogsz jönni.

 

Tudnivalók

Tudnivalók: négy nap, három éjszaka. Ár 85 000 ft. Az ár tartalmazza a szállást, félpanziós ellátást, utazást, idegen- és túravezetést. A túra során kétszer felkapaszkodunk a Csukás főgerincére és csodálatos tájakon sétálunk. Csak könnyű, egynapos felszerelésre van szükség, amiből nem hiányozhat a hegyi ruha és az esőköpeny. Szükséges a kényelmes, vízálló túrabakancs! A túrák nem túl megerőltetőek, mindenkinek ajánlottak. Jó kedélyt hozzatok magatokkal, az élmény garantált! Több személy jelentkezése esetén kedvezmény, megegyezés szerint!

1. nap

Utazás a Budapest – Szeged – Arad – Brassó útvonalon. Rövid megállók, idő függvényében. Szállás Brassó környékén.


2. nap

Reggeli után kb egy óra buszozás után a Csukás-hegység lábánál élvezzük a napkeltét. Innen terepjáróval (20-25 perc) felkapaszkodunk kb 1500 méteres magasságig, a Csukás menedékházig. Túránk innen indul, kb 2 km enyhe emelkedő után már az erdőhatár fölött vagyunk, és itt már kezdődnek a Csukás vad alakzatai. Mindenféle alakú és méretű szikla-szobrokkal szórakoztat bennünket az erózió, köröskörül gyönyörű panorámák. A legmagasabb pont, a 1954 mk magas Csukás csúcs érintése után ösvényünk enyhe lejtővel halad sokáig, csodás rododendron-bokrokkal, áfonyával, bórókásokkal tarkított alpesi legelőn. Csodás panoráma minden irányban. Majd a Bratocsa-hágó fölött beereszkedünk az erdőbe, igazi ős-fenyves és bükkösök között érjük el a Bratocsa-hágót, 1272 m magasan. Itt vár ránk a buszunk, hazaút, vacsora. (Egész napos túra, kb 10-12 km, 500 m emelkedés, 800 m ereszkedés a Bratocsa-hágóig.)


3. nap

A Csukás olyan, mint egy kiterjesztett szárnyú pillangó. Ha tegnap a bal szárnyát jártuk végig, ma a jobb szárny következik. Ismét terepjáróval közelítjük meg a menedékházat, immáron a másik irányba indulunk: a Piroska-havas felé. Végigmegyünk a gerincen, egy kis kitérővel, enyhe emelkedővel fokozatosan felkapaszkodunk 1883 m magas Gropsoare csúcsra, innen visszaereszkedünk a Vörös havas felé. Utunkon rengeteg rododendron szegélyezi, és gyönyörű panorámákban gyönyörködünk. Túránk a Vörös-havasi menedékháznál ér véget. (Egész napos hegyi túra, 400 m emelkedés, 600m ereszkedés, kb 6-8 óra, kb 10 km). Szállás Brassóban.


4. nap

Délelőtt a Hétlétrás vízeséshez túrázunk. A Nagykőhavas egyik völgyében zubog alá a vízesés, és, ahogy a neve is jelzi, annyira szűk a katlan, hogy csak létrák segítségével lehet közlekedni. A régi falétrákat nemrég cserélték modern, biztonságos acéllétrákra, a legmagasabb 14 méter. Amíg a létrákon mászunk, közvetlenül mellettünk zubog alá a vízesés, ami hatalmas élményt jelent. (kb négy órás túra, ebből kb 40 perc a szurdokban töltött idő. Táv: 5 km.) Délután túra a Törcsvári szorosba. Elbuszozunk a Bucsecs lábáig, majd innen felkapaszkodunk az egyik gerincre, kb 1333 m magasra. Végigsétálunk a lapos gerincen, majd beereszkedünk Alsómoécs faluba. Végig gyönyörű panorámák a Bucsecs szikláira, a szemben lévő Királykőre, illetve a Törcsvári-szoros dombvidékére. (Kb 3 órás könnyű túra, táv: 4 km.) Opcionális esti városnézés Brassóban, Erdély egyik legszebb városában.


5. nap

A bőséges reggeli után korai indulás a Nagyszeben –  Arad – Szeged – Budapest útvonalon, rövid megállókkal.


 

Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2020 június 3 - 7.

5 nap, 4 éjszaka


85 000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük