Színes lombok kavalkádja - őszi lombok a Kárpátokban

#

Tudnivalók

Ősszel már kevesebb a napsütés, ezért a levelekben lévő, zöld színért felelős klorofill lassan lebomlik, így láthatóvá válnak a levelekben levő más színanyagok. A lombhullató vegyes erdők ilyenkor pompáznak a legszebb színekben. Minden növény levele másképp színesedik. A bükkösök pirosak lesznek, a gyertyán sárgás lesz, talán a nyírfa produkálja a legelképesztőbb változást: egészen citromsárgák lesznek a levelei. A fenyvesek sötétzöldek maradnak ilyenkor is. A színpompához a távoli, havas csúcsok adják a díszletet. Van egy-két hét minden ősszel, általában október végén, amikor a levelek a legszínesebbek, mielőtt lehullnak és átadják a terepet a szürke novembernek. Ez az a rövidke időszak, amikor a természet legszebb színeiben pompázik, ezt igyekszünk eltalálni idén is. Gyönyörű helyekre megyünk színes lombokat nézni, ezer méter fölé, ahol sok a nyírfa, lombhullató erdők keverednek fenyvesekkel, ás a távolban havas hegycsúcsok látszanak. Tarts velünk a Szigethegységbe, a Kárpát-Kanyarba, éld át a csodát és készíts remek fotókat!

Tudnivalók

Öt nap négy éjszaka. Szállás: 1 éjszaka Torockón, 3 éjszaka Négyfaluban, civilizált körülmények között, magyar vendéglátóknál. A program ára: 79 ezer ft, az ár tartalmazza a félpanziós ellátást, utazást, szervezést, idegenvezetést. Felszerelés: kényelmes túrabakancs, esőköpeny, meleg ruha, különösen az 4 napra kell odafigyelni, ilyenkor a magashegységekben már előfordulhat hótakaró. A túrák nem nehezek, minden átlagos fizikumú személy teljesíteni tudja őket. Csodás panorámák, csodás fotólehetőségek. A programváltozás jogát végig fenntartjuk.

1. nap

Utazás a Budapest – Szolnok – Kolozsvár – Torockó útvonalon, rövid megállókkal. Szállás Torockón.


2. nap

Túra az Ordaskőre. Reggel Torockóról nyugati, azaz a Székelykővel ellentétes irányba indulunk, végig gyönyörű a rálátás a Székelykőre. Lombhullató és vegyes erdőkben, mezőkön át visz az ösvény, gyönyörű panorámákat kínálva az őszi színekben pompázó Torockói-medencére és a Székelykőre. Majd az Ordaskő és a Vidalykő közötti nyeregből beereszkedünk Torockószentgyörgyre, ahol felkeressük az egyik legfestőibb erdélyi várromot. Délután utazás Brassó felé, rövid megállókkal, melyek során gyönyörködünk a Hargita őszi színeiben. Szállás Brassóban.


3. nap

Délelőtt a Hétlétrás vízeséshez túrázunk. A Nagykőhavas egyik völgyében zubog alá a vízesés, és, ahogy a neve is jelzi, annyira szűk a katlan, hogy csak létrák segítségével lehet közlekedni. A régi falétrákat nemrég cserélték modern, biztonságos acéllétrákra, a legmagasabb 14 méter. Amíg a létrákon mászunk, közvetlenül mellettünk zubog alá a vízesés, ami hatalmas élményt jelent. (kb négy órás túra, ebből kb 40 perc a szurdokban töltött idő. Táv: 5 km.) Délután túra a Törcsvári-szorosba. Elbuszozunk a Bucsecs lábáig, majd innen felkapaszkodunk az egyik gerincre, kb 1333 m magasra. Végigsétálunk a lapos gerincen, majd beereszkedünk Alsómoécs faluba. Végig gyönyörű panorámák a Bucsecs szikláira, a szemben lévő Királykőre, illetve a Törcsvári-szoros dombvidékére. (Kb 3 órás könnyű túra, táv: 4 km.) Elfoglaljuk szállásunkat Négyfaluban, opcionális esti városnézés Brassóban, Erdély egyik legszebb városában.


4. nap

A Bucsecs hegység Erdély egyik legkönnyebben megközelíthető magashegysége, a Busteni felvonó mindössze 12 perc alatt 2000 méter magasra röpít bennünket. A fenséges sziklafalak mögött egy hatalmas, patkó alakú fennsík található, melynek peremén sorakoznak a hegység 2000 méternél is magasabb csúcsai. A fennsíkon sok érdekes sziklaalakzat látható, és kiválóak a panorámák. Megtekintjük a híres kőgombákat, a Bábaköveket, és az emberfejet formázó sziklaalakzatot, a Szfinxet, majd továbbsétálunk a Caraiman-keresztkez. A Hősök keresztje 2291 méter magasan áll egy impozáns sziklafal peremén, a Prahova völgye fölött, fenséges innen a kilátás a Prahova völgyére és minden irányba. (Könnyű túra, kb 5 órás könnyű túra, enyhe emelkedővel ill ereszkedéssel. Táv: 4 -5 km) Szállás és vacsora Négyfaluban.


5. nap

Utazás haza a Brassó –  Budapest útvonalon, rövid megállókkal.


Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2020 október 21-25

5 nap, 4 éjszaka


79000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük