Tajinaste-túrák Tenerifén - 2020 május 15 - 25

#

Tudnivalók

Ha eddig Tenerifének csak a bulisziget-arcát ismerted, most itt az alkalom egy csodás túrás kalandra. Ha elhagyod a resortokat és a hotelkomplexumokat, ha felhúzod a bakancsot és rálépsz az ösvényekre, mindent megad neked ez a csodás sziget. Az élet ott kezdődik, ahol az aszfalt véget ér. Pengeéles gerincek, vulkanikus hegyek, csendes fenyőerdők és árnyékos babérerdők: minden van, amit természetjáró kívánhat. Az Anaga-hegység csipkés gerincei és napsütötte babérerdői külön világ, amellyel egyszeriben szerelembe estünk, és még sokszor fel akarjuk keresni. A Teide, a vulkánok monumentális királya mindent dominál. A Teide körüli, felhők felett lévő sivatag színkavalkádja: fehér, vörös, fekete homok és láva, a májusban nyíló tajinasték, (vörös kígyószisz) két méterre is megnövő tűzvirág-oszlopok. A mindenütt jelen levő tenger, lávahomokos strandjaival hívogat. Hódítsd meg az Atlanti világ legmagasabb csúcsát, gyönyörködj a Teide árnyékában, ami elismerten a világ egyik legszebb látványa. Életre szóló élmény garantált!

Tudnivalók

Tizenegy nap, tíz éjszaka. Létszám: 8 – 14 fő. Májusra esett a választásunk, ilyenkor már elég meleg van az óceánban fürödni, és ilyenkor nyílik a Teide környékén a Tajinaste Rojo, a vörös kígyószisz nevű endemikus faj: két méteresre is megnövő, tűzpiros virág-torony, növény-csoda. Programunk ötvözi a természetjárást és a pihenést, felkeresünk néhány igen látványos fekete lávahomokos strandot. Minden nap van túra is és fürdés is, ebből három szép túra az igen látványos Anaga-hegységben. A Teide megmászása két napos túra. Két pihenőnap, strandolás, és Puerto de la Cruz nagyváros felfedezése. Részvételi díj: 800 euró. A részvételi díj tartalmazza a szállást, közlekedést a szigeten (kisbusszal), túravezetést, szervezést. A részvételi díj NEM tartalmaz repülőjegyet, ellátást, biztosítást. Kiutazás: egyénileg. Igény szerint segítünk a repjegy megvásárlásában. Ajánlott kiutazás: a Wizzair járatával budapesti indulással. A repülőjegy becsült költsége: 140 ezer ft. FONTOS: csak akkor vedd meg a repülőjegyet, ha egyeztettél velünk! A két napos Teide-túra: opcionális, akik nem szeretnének velünk tartani, azoknak alternatív program, könnyű túra a Teide alatt, tajinaste-fotózás, fürdés, strandolás, városnézés a szállás körül. A busszal együtt megyünk a kiindulópontig, ahol rövidebb sivatag-túrákat lehet tenni, majd másnap visszajönni. Figyelem: a Teide nehéz túra, noha lassan megyünk és sok szünetet tartunk, a jó egészség és fizikai kondíció nélkülözhetetlen. Szükséges magas szárú túrabakancs, fejlámpa, túrabot, naptej, napszemüveg, fejfedő, sok víz. Aki a kétnapos Teide-túrán szeretne részt venni, egy éjszakát az Altavista menedékházban tölt, Spanyolország legmagasabban fekvő szállásán, 3260 m magasan. Menedékháznak átlagon felüli, de mégiscsak menedékház. Csak azt hozd, ami feltétlenül szükséges. Vizet, teát stb lehet venni, automatákból, 1,2 l víz 3 euró, legyen nálad aprópénz. Pici konyha van, ágynemű van, WC van, zuhany nincs, ivóvíz nincs. Reggel ötkor indulunk, napkelte a csúcson. Többágyas szobák, 3 szobában összesen 54 férőhely. Ez az egyetlen szállás a Teide alatt, valamint csak innen lehet felmenni a Teidére engedély nélkül, tehát NEM LESZÜNK EGYEDÜL! Innen másfél óra a felvonó felső állomásáig, kb 2, 2,5 óra a csúcsig.


1. nap

Repülés, szállás elfoglalása, program a repülés idejétől függően.


2. nap

Minden tenerifei hegység közül leginkább az Anaga tetszik nekünk. Tagolt oldalak, meredek völgyek, pengeéles gerincek kényeztetik a szemet és az egész hegyláncot egy csinos babérerdő, ún. „köderdő” koszorúzza. Mai túránk a gerincről indul, és az északi partra fogunk leereszkedni. Az örökzöld, fényeslevelű babérfákon hatalmas szakállzuzmók lengedeznek, páfrányok, kutyatejek, kövirózsák és rengeteg egyéb növény és virág között visz az utunk. Néhol művelt teraszok és ritkás tanyák árulkodnak arról, hogy itt még hagyományos gazdálkodás folyik. Ahol nincs babérerdő, végig gyönyörű panorámák nyílnak a környező hegyláncra és a tengerre. Vulkanikus, vörös úron ereszkedünk, néhol fantasztikus sziklaalakzatokban gyönyörködünk, majd a tenger fölött fut az ösvény egy szakaszon, és itt az alattunk megtörő hullámokat is látjuk. (Hat órás túra, végig ereszkedés 950 méterről a tengerszintig, 14 km, igen változatos terepen.) Majd beereszkedünk a tengerpartra, fürdési lehetőség Bajamar tengerparti medencéiben.


3. nap

A Teide hatalmas tömbje megállítja a passzátszeleket és a felhők rendszeresen megtorlódnak a hegy körül. 1000 és 1700 m magasságban csapadékos az időjárás, míg a felhők fölött csontszáraz sivatag van. A felhők övezetében hatalmas kanári fenyők nőnek, ez a „corona forestal”, amely gyűrűként veszi körbe a szigetet. Ma a hatalmas kanári fenyők és eukaliptuszok között túrázunk. A sziget északi oldalán fekvő Aguamansa faluból indul a régi ösvény, amelyen a helyiek évszázadokon keresztül elzarándokoltak a déli oldalon található Candelaríába. Mi is ezt az ősi zarándokutat követjük, egy kényelmes, szerpentinező ösvényt a hatalmas kanári fenyők és eukaliptuszok között. Egyre magasabban vagyunk, míg lassacskán elfogynak a fenyők, és kiérünk a Teidét környező sivatagba, a sziget „hátgerincére”, (cumbre dorsal), alattunk a sziget északi részét általában borító felhőpaplan. (Négy-öt órás túra, 8 km, 900 m szintemelkedés). Délután meglátogatjuk a sziget egyik legszebb strandját, a méltán híres, szaharai homokos Playa de la Teresitas-t.


4. nap

A sziget nyugati csücskében fekvő Teno hegységbe kalandozunk. Túránk kb egy órás kapaszkodóval indul, majd egy csodás gerincre érkezünk, ahonnan belátjuk a vulkanikus Teno-hegységet és az óceánt. Innen gyalogtúra a gerincen, kb 1200 m magasságban, csodás panorámákkal, babérerdők, hangák, agavék és ezer más egzotikus növény között. Majd beereszkedünk Masca kanyonjába, rövid pihenőt tartunk a híres faluban. Hatalmas pálmafák, függőleges zöld sziklafalak, pici és hangulatos mediterrán házak: Masca völgye nem okoz csalódást senkinek. (Kb 8 km, 4-5 órás túra, 300 szint fel, 300 m szint le.) Délután Los Gigantes sziklái nyűgöznek majd le, fürdési lehetőség Los Gigantes lávamedencéjében.


5. nap

Az Anaga hegységben található a Bosque Encantado, az elvarázsolt erdő, a sziget legszebb babérerdeje. Hatalmas babérfák, hangacserjék, a róluk lógó szakállzuzmók, ritka páfrányok között visz utunk, néhány igen szép kilátópont nyújt majd rálátást az Anaga pengeéles gerinceire és tagolt sziklavilágára. A babérerdőből kiérve dracénák, agavék és hatalmas kövirózsák között lassan beereszkedünk a sziget legkeletibb csücskébe, ahol két kis lávahomokos öböl vár ránk, idilli környezet, érintetlen tengerpart, fürdési lehetőség. Délután innen visszakapaszkodunk a legkeletibb tenerifei faluba, Chamorgába, ahol már vár ránk buszunk.


6. nap

Taborno híres sziklakiszögellésénél kezdünk, egy pici és hangulatos anagai faluban. Taborno Rock az Anaga jellegzetes, magasba törő bazaltsziklája, leginkább a Matterhornra emlékeztet. Innen átgyalogolunk a szomszédos völgybe, ahol egy másik pici hangulatos faluban találjuk magunkat, ahonnan egy meredek oldalú barranco-ban, követve a sziget egyetlen állandó vízfolyását, a tengerpartra gyalogolunk, az elhagyatott Tamadite Beach-re. Innen következik a sziget leglátványosabb partmenti útvonala, végig gyönyörű rálátást biztosítva a tengerre és az Anaga-hegységre. Érkezés délután Taganana egzotikus településére, apró fehér, mediterrán kocka-házak, keskeny teraszok, pici szőlőskertek, pálmafák, dracénák, agavék világa. Fürdési lehetőség a Roque de las Bodegas fekete lávahomokos tengerpartján. (Kb 8 órás túra, igen változatos terepen, 300 m szint fel, 400 m szint le, összesen kb 12 km).


7. nap

Nagy kalandunk, a Teide megmászása egy életre szóló élmény, de talán nem is olyan nehéz, mint gondolnád. Rápihenünk a napra, ebéd után indulunk El Portillo-tól, 2200 méter tengerszint feletti magasságból. Innen ráérős tempóban gyalogolunk a Teide lábánál fekvő sivatagban, gyönyörű tájon, fantasztikus panorámák a Teide kráterére, alatta a felhőtengerre és a környező sivatag rengeteg színárnyalattal gyönyörködtet. Eleinte széles, homokos és lankás az ösvény a Montana Blanca fehér lávahomokján, majd kb. 2700 méter magasan rátérünk a Teide tulajdonképpeni kúpjára, az ösvény lávaköves lesz, lépcsős és meredek, túrabot kötelező. Késő délután érkezünk a Refugio Altavistához, Spanyolország legmagasabban fekvő menedékházához, (3260 m) ahol megnézzük a naplementét, ahogy a Teide árnyékot vet a környező felhőpaplanra. Ilyen magasságban eleve a felhőhatár fölött vagyunk, a tiszta légkörön át, fényesen látszanak a csillagok, ritka égi látványra számíthatunk. Nyugovóra térünk, és reggel korán indulunk a csúcs meghódítására. ( 1100 m szintkülönbség, kb 6 órás túra, 10 km táv)


8. nap

Napkelte előtt indulunk (fejlámpa!) az Altavista menedékháztól, a tegnapi ösvényen folytatjuk gyalogtúránkat, majd 300 méter szint megtétele után a La Rambletánál vagyunk, ez a felvonó felső állomása, 3555 m magasan, innen már kevesebb, mint 200 m szint a csúcsig. Napkelte a csúcson, 3714 a Teide fantasztikus árnyékában gyönyörködünk, ahogy rávetül az alatta lévő felhőpaplanra, óceánra. Kb. reggel nyolckor elhagyjuk a csúcsot, és a beálló hőségben már lefelé ereszkedünk, a másik igen népszerű útvonalon, a Pico Viejo felé. Kb 6-7 órás ereszkedés, sokszínű lávaköves és homokos sivatagi terepen, végig gyönyörű panorámák, buszunk vár ránk a kaldera fenekén vezető aszfaltúton, kb 2200 méteres magasságban. ( 12km, 1500 m szint, végig ereszkedés) A nap hátralevő részében fürdés és pihenés.


9. nap

Gyönyörű tengerparti séta San Juan de la Rambla ösvényén, kb egy órás séta a kiépített, tengerparti ösvényen, gyönyörű panorámák, azúrkék medencék, fürdési lehetőség. Majd Garachico városát keressük fel, ahol kedvünkre pancsolhatunk a híres lávamedencékben. Délután szabadidő Puerto de la Cruz városában.


10. nap

Pihenőnap, szabadidő Puerto de la Cruz-ban: arborétum (kihagyhatatlan: délszaki növények kavalkádja minden mennyiségben), Martianez szabadidőkomplexum, Loro Parque, óceanárium, Bollulo Beach, fekete lávahomokos strandja, vagy csak pihenés a szállodában.


11. nap

Utolsó nap, program a repülés függvényében.


Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2020 május 15 – 25.

11 nap, 10 éjszaka


800 Euró


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük