Tavaszi kanyontúra a Bánságban

#

Tudnivalók

Régi római ösvényeken fedezzük fel a Kárpát-medence leghosszabb mészkőszurdokát és a Bánság legszebb patakvölgyét. A Néra-szurdok fenségesen kanyarog a bánsági Érchegységben, szinte érintetlen tájon, ahol a ritkák a falvak, kevés az ember, itt a déli végeken igazi világ-vége érzésben lehet részünk. A sziklába vésett régi út most túraösvényként szolgál, több alagút is színesíti, igen látványos terepet és remek fotólehetőségeket kínálva. Gyönyörű tavaszi erdők, virágos mezők, hatalmas mészkőszirtek, a legkékebb tó és néhány szép vízesés színesíti ezt a néhány napot.

 

Tudnivalók

4 nap, 3 éjszaka. Szállás színvonalas panzióban. Maximális létszám: 20 fő. Egész napos túrák, sok pihenővel, és fotószünettel, kis gyakorlattal könnyen teljesíthetőek. Nincs mászás, a szint elhanyagolható, végig a patak/folyó szintjét követjük, bátran ajánlom mindenkinek, kezdő túrázóknak is. Kötelező a jó túrafelszerelés, kényelmes túrabakancs, meleg ruha, esőköpeny. Csatlakozás: a Budapest – Kecskemét – Szeged útvonalon. A túra ára: 75 000 ft, az ár tartalmazza a szállást, félpanziós ellátást, utazást, szervezést, idegen- és túravezetést. Utasbiztosítás: egyénileg.

1. nap

Utazás a Budapest – Szeged – Temesvár vonalon, rövid megállókkal. Megállunk Resicabányán, ahol röviden megismerkedhetünk az itteni szórványmagyarság életével. Megtekintjük a térség egyik legszebb vízesését, a híres Bigér vízesést. Szállás Szászkabányán, színvonalas panzióban.


2. nap

Reggel korán indulunk a Néra völgyébe, a Bánság leghosszabb és legvadabb szurdokába. A szurdok teljes hosszúsága 22 km, ebből mi csak a legfestőibb részeket járjuk be. A Bég-patak torkolatától indulunk, utunk hosszan kanyarog a folyóval párhuzamosan, igen változatos terepen. Néha szelíd erdőben, néha nyílt terepen, néha sziklás, köves terepen haladunk. A sziklába a régiek helyenként alagutakat vájtak, néhol pedig sodronyok/láncok teszik biztonságossá ösvényünket. A Néra, az ősi folyó mindenütt mellettünk folyik, erdők, hatalmas fehér sziklafalak, szédítő meredélyek teszik a tájat változatossá. Jelentős szintemelkedés nélküli, csupán a folyó szintjét követjük. (Kb 8 órás könnyű túra, 20 km). Szintemelkedés elhanyagolható, az út végig a Néra folyását követi, nem hagyjuk el a völgyet. ) Szállás Szászkabányán.


3. nap

A Bég patak a Bánság legszebb patakvölgye: a víz mésztufa-gátakat hozott létre, ezeken keresztül csobog a patak vize, apró vízeséseket hozva létre. A patak torkolatától indulunk, egy széles szekérúton, végig gyönyörködve a Bég-patak lépcsőiben. Hamarosan elérjük az egyik nagyobb vízesését, a Vaioaga-vízesést. Innen besűrűsödnek a látnivalók, elfogy a szekérút is, és erdei ösvényen haladunk, csodás bükkerdőben. Néhány igen látványos vízesés és zúgó után megérkezünk a nap fénypontjához, a híres Bég szeméhez: a türkiz vizű kristálytiszta karsztforrás a környék jellegzetes látnivalója. A föld alól tör elő a víz és folyik tovább a csodás patakba, égszínkék vizében tükröződnek a fák, kristálytiszta vize soha nem fagy be. Túránk mindazonáltal nem ér itt véget, hanem felsétálunk az utolsó vízesésig, a híres Beusnicáig, ahol egy hatalmas mohás szikláról több ágban zúdul le a patak vize, igazi vízesés-bokrot alkotva. (Egész napos túra, kb 7 órás gyaloglás, 16 km, szint max. 100 m).


4. nap

Reggeli után a Susara patak igen szép völgyben túrázunk, vad helyekben és gyönyörű mésztufa-lépcsőkben gyönyörködve, kényelmes erdei ösvényen kapaszkodunk fel a hasonnevű vízesésig. A Susara látványos vízesése 14 m magasból zubog alá, és méltó befejezése ennek a szép túrának. Délután hazautazás a Resicabánya – Temesvár – Budapest útvonalon, rövid megállókkal. Érkezés Budapestre az esti órákban.



Képgaléria

TÉRKÉP

Szászkabánya

 


2020 március 26 - 29

4 nap, 3 éjszaka


75 000 FT

 


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük