Tengerszemek nyomában – a fenséges Retyezát - 2020 szeptember 2-6

#

Tudnivalók

Tölts velünk négy csodálatos napot a Retyezátban. A Déli-Kárpátok egyik legnagyobb hegysége a Retyezát, avagy régi magyar nevén a Zerge-havasok. Egy csodálatos magashegység, ahol minden egyszerre jelen van, amiért érdemes a hegyekre járni. A hatalmas gleccservölgyekben gyönyörű tengerszemek bújnak meg, összesen nyolcvannál is több tengerszem található a hegységben. A legmagasabb csúcs a Peleága,  a maga 2509 méterével fenségesen emelkedik ki a tájból. Hatalmas sziklák, éles gerincek, vad, járatlan vidék, gyönyörű tavak és vízesések, kristálytiszta patakok, selymes pázsitok és végtelen fenyvesek: mind látni fogjuk a három csodálatos nap során.

Tudnivalók

Öt nap, négy éjszaka. A négy éjszakát a Köves/Pietrele menedékházban töltjük, ez lesz a bázisunk, innen a legtöbb látnivaló egynapos túrával elérhető. Hálózsákot nem szükséges hozni, de szabad. Mivel fedél alatt töltjük az éjszakákat, nem kell sátrat és a teljes felszerelést magunkkal cipelni. Minden nap csak a szükséges egynapos felszerelést visszük csak magunkkal, ez nagyfokú kényelmet biztosít majd. Túránk laza jellegű, sok szabadidővel, pihenéssel, fotószünettel megspékelve. Reggeli, ebéd, vacsora önellátással történik, a menedékházban lehet vásárolni egyszerű ételeket.

1. nap

Utazás a Budapest – Arad – Karánsebes – Hátszeg vonalon. (A Retyezáttal való ismerkedésünket a csodálatos Lolája-vízesés megtekintésével kezdjük. A vízesés a hegység kapujában található, az egyik legszebb és leglátogatottabb természeti látványosság a Déli Kárpátokban, két ágban zúdul le a víz kb 14 méter magasról, tengerszint felett 1050 m magasságban. Innen gyalog folytatjuk utunkat a Pietrele (Köves)-menedékházhoz, ahol a szállásunk lesz a következő három éjszakára (kb 2-3 óra gyaloglás, enyhe emelkedővel egy szekérúton, kb 400 m emelkedés. Ezt a szakaszt teljes felszereléssel kell megtenni, lent parkoló buszunkhoz csak utolsó nap jövünk vissza).


2. nap

A Köves menedékháztól elindulva a Pietrele/Köves völgyén haladunk egyre feljebb, majd elérjük az első tengerszemet, a Pietrele/Köves-tavat (1990 méter) A kristálytiszta vízben csodálatosan tükröződik a Retyezát csipkés gerince és a Bukura-csúcs. Innen a 2200 méteres Bukura-nyeregbe kapaszkodunk fel, itt érjük el a Retyezát főgerincét. Csodálatos kilátás, déli irányban látszik a híres Bukura-völgy a kristálytiszta tavacskákkal, és a legnagyobb tengerszem, a téglalap alakú Bukura. Innen a gerincen keleti irányban folytatuk utunkat, és a hegység legmagasabb pontjára a Peleaga-csúcsra kapaszkodunk fel (2509m). Innen a Déli-Kárpátok egyik legszebb körpanorámájában gyönyörködhetünk, látszik a kör alakú Peleaga-tó, a Rossz-völgy tengerszemei, A Bukura, a Retyezát csúcsai és gerince minden irányban. Ereszkedés a Bukura-tó fele, majd visszakapaszkodunk a Bukura-nyeregbe. (Egész napos túra, kb 1000 m szint) Éjszaka a Köves menedékházban.


3. nap

Reggeli után átkelünk a patakon, nyugati irányba indulunk a Rossz völgybe. Eleinte meredek domboldalon kapaszkodunk fel, majd kiérünk a rossz völgy és a Köves völgyet elválasztó gerincre, innen enyhe emelkedővel folytatjuk. Utunk végig ős-fenyvesekben vezet, hatalmas fák között, sziklás-mohás-gyökeres talajon. Majd elmarad a fenyves, borókás következik és végük a Rossz völgy havasi pázsitja. Itt található néhány tengerszem, ezekben gyönyörködünk, majd felkapaszkadunk a Gáles völgyet elválasztó gerincre és leereszkedünk a Retyezát egyik legszebb tavához, a Gáles-tóhoz. Ez utóbbi völgyben indulunk vissza, és még útbaejtjük az egyetlen tengerszemet, amely az erdőhatár alatt található: a Fenyves-tavat. Csodálatos, csendes vizű tó ez, melyben szépen tükröződnek a körülálló fenyvesek. Szállás a Köves menedékházban.


4. nap

Reggel korai indulás a menedékháztól (1480 m), a kimászunk a menedékházunk fölötti Lolája-gerincre, kb 1 óra egy meredek ösvényen, fenyőrengetegben. Kb 1800 méteren kiérünk a gerincre, innen kisimul a terep, laza tempóban enyhe emelkedővel folytatódik utunk egyre magasabbra. Innen már végig gyönyörű panorámákat élvezhetünk minden irányban, látszik a Hátszegi-medence, a Retyezát előhegyei, északi nyúlványai valamint nagy csúcsai: a Bukura és a Peleága. A terep egyre kövesebb, hatalmas, zuzmólepte gránittömbök hevernek mindenfelé, és az egyre alacsonyabb borókásban vezet az ösvény. A borókás lassan elfogy, és az ösvény a hatalmas, egymásra halmozódott kőtömbökön vezet tovább, enyhén emelkedve. A Lolája 2270 méteres csúcsát jobbról megkerüljük, majd a Lolája nyeregből (2215 m) nekiindulunk a célnak, az utolsó megmérettetés következik, a fenséges Retyezát. Utunk utolsó része meredek, szerpentinező ösvényen vezet, a Retyezát lapos tetejére. Panorámaszünet, csúcs-csoki, majd visszaindulunk a menedékházunkhoz. (Táv: kb 10 km, szintkülönbség: 1000 méter)


5. nap

Legyalogolunk a buszunkig, a Carnic-telepig, kb 2 óra ereszkedés egy enyhe lejtőjű szekérúton, a csodálatos Köves-patak mentén. Búcsúzóul megtekintjük a Lolája kettős vízesését, ez az egyik legromantikusabb zuhatag a Retyezátban. Innen a híres Demsusi templomhoz buszozunk, amely a hátszegi-medence igazi ékessége. Majd a Rudolf-táblát vesszük szemügyre: a trónörökös 1888-ban vadászgatott a Retyezátban, emlékére egy hatalmas táblát helyeztek el a sziklafalban, amelyet nemrég fedeztek fel újonnan, és túlélte az elmúlt évszázad megpróbáltatásait, igazi „kultúrkuriózum”. (A tábla egy növényzettel benőtt sziklafalon árválkodik, jobb sorsra várva, semmi nem jelöli a hozzá vezető irányt. Hogy megtekintsük, át kell menni a patakon, kb térdig érő vízen, ajánlatos hozni egy rossz cipőt erre a célra.) Megállunk Marosillyén, Bethlen Gábor szülőházánál. Opcionális borkóstoló Ménesen, az erdélyi Hegyalján. A környéken itt készülnek a legfinomabb borok, és ez az egyetlen hely, ahol piros szőlőből készítenek aszúbort a Kárpát-medencében.


Képgaléria

TÉRKÉP

Brassó

Ciucas


2020 szeptember 2-6

5 nap, 4 éjszaka


69000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük