Túrák az atlanti édenkertben – Azori-szigetek

#

Tudnivalók

Az atlanti édenkert, ahol mindig tavasz van, és mindig nyílik valamilyen virág. Gyönyörű vulkánok, friss zöld legelőkön boldog tehenek, csodás panorámák, hatalmas fehértarajos hullámok, pengeéles gerincek és mindenütt ott a hatalmas, végtelen óceán, napszakonként változó színekkel. Gyönyörű naplementék, meleg vizes források, vízesések, hortenziák és még oldalakon át lehetne sorolni, mivel tud lenyűgözni az Azori-szigetek. Kilenc kicsi sziget, mindegyik más és mégis egyformák. Itt egyben van Hollandia, Skócia, Új Zéland, a Szahara és ki tudja még hány vidék és táj egyesül itt: változatos, megunhatatlan, ezerarcú. Itt garantáltan nem fogsz unatkozni.

Tudnivalók

Tudnivalók: 11 napos programunk 2 részből áll: San Miguelen, a főszigeten töltünk el 5 napot, majd a középső szigeteken (Pico, San Jorge, Faial) töltünk ismét öt napot, itt komppal tudunk közlekedni a szigetek között. Összesen négy azori szigetet látogatunk meg. Létszám: 8 – 14 fő. Szállásunk: bérelt házakban, Portugáliáról lévén szó, ezek eléggé színvonalasak. Közlekedés a szigeten: bérelt kisbusszal. Önellátás: a portugál bevásárlóközpontok semmi kívánnivalót nem hagynak maguk után, az árak sem túl magasak. A túrák könnyűek, minden átlagos fizikumú ember be tudja járni őket. Mindazonáltal, ha valaki nem szeretne túrázni, bevárhatja a többieket, sétálgathat, pihenhet igen szép helyeken. Programunk igen laza, sok szabadidővel, ami további rögtönzésekre ad alkalmat, valamint kiegészítő programokra ad lehetőséget: bálnales, delfinekkel úszás, vitorlázás, kanyoning, stb Időpont: 2020 július 16 – 27. Az időpont változhat a járatok függvényében, ez minden esetben egyeztetést kíván a résztvevőkkel. Részvételi díj: 1050 Euró. A részvételi díj tartalmazza a szállást, közlekedést a szigeten, túravezetést, szervezést. A részvételi díj NEM tartalmaz repülőjegyet, ellátást, biztosítást. Kiutazás: egyénileg. Igény szerint segítünk a repjegy megvásárlásában. Ajánlott kiutazás: a Budapest -Lisszabon – Ponta Delgada – Pico útvonalon, a portugál TAP légitársasággal, valamint a SATA azori légitársasággal. A repülőjegy becsült költsége: 140 ezer ft. FONTOS: csak akkor vedd meg a repülőjegyet, ha egyeztettél velünk! Utasbiztosítás kötelező: egyénileg kötendő.


1. nap

Repülés Ponta Delgada-ra. Autóbérlés, szállás elfoglalása, program az érkezés órájától függően.


2. nap

Egy Jurassic-parkos élménnyel indítunk: a Caldera Velha, a sziget egyik legszebb meleg vizű fürdője. Hatalmas páfrányok között, egzotikus fák alatt, két kristálytiszta vizű medencében lehet élvezni a forró vulkáni vizeket. Lagoa-do Fogo (A tűz tava) gyönyörű hegyvidéki tó, meredek, dús zöld hegyek ölelésében, kristálytiszta vizű, érintetlen világ. (kb 1-2 órás séta leereszkedni a tóhoz és sétálni egy jót a parton, kb 200 m szint). Délután Vila Franca do Campo szigetéhez utazunk. Rövid hajókirándulás után érjük el a szigetet, amely egy tökéletes kör alakú vulkáni kráter, pontosan tengerszint magasságában, tehát a „krátertó” itt maga a tenger. Fürdési lehetőség, két óra múlva a kis hajó visszahoz bennünket a Vila Franca do Campo kikötőjébe.


3. nap

Furnas városa egy aktív vulkáni mezőn fekszik: a házak között több helyütt hatalmas gőzfelhő emelkedik a magasba, alattunk forró a talaj, kénes gázok illata száll a levegőben. Rövid sétát teszünk a gőzoszlopok között, a vulkáni talajon, egy krátertó partján. Terra Nostra park, egzotikus növények és ritka virágok között megmártózunk a forró vulkáni vízben. Panoráma a Furnasi-tóra. Kirándulás a sziget keleti részére, ahol gyönyörű miradurókból (a szigeteken mindenütt jelen levő kilátópontok) fotózzuk a partokat. Délután meglátogatjuk Európa egyetlen teaültetvényét, igazi távol-keleti érzés a nyírott teacserék sorai között sétálgatni.


4. nap

Sete Cidades: a sziget keleti részén található az a hatalmas, 14 km átmérőjű kaldera, amelyben több másik, kisebb vulkáni kráter helyezkedik el. Itt van a híres Kék-tó és a Zöld tó, rengeteg kilátópont és több kilométer túraútvonal is. A hegygerincen körbesétáljuk a kalderát, a világon egyedülálló ösvényen: egyik oldalon a krátertavak látványa, másik oldalon a végtelen tenger panorámája. (12 km, 3 -4 óra könnyű túra, szint +200 m) Aztán beereszkedünk magukhoz a tavakhoz is, a Sete Cidades (Hét város) nevű hangulatos azori faluba, hortenziákkal szegélyezett utak, pici mediterrán házak és a zöld ezer árnyalata teszi a napot felejthetetlenné. Délután megmártózunk a közelben fekvő Mosteiros fekete lávahomokos tengerpartján és gyönyörködünk a naplementében.


5. nap

Faial da Terra – a déli partról indulunk, a titokzatos őserdő mélyében, mohás kövek között, kristálytiszta patak csörgedez. A levelekről víz csepeg, a moha nedves, a fákon szakállzuzmók lengedeznek, egzotikus virágok és emberfej nagyságú hortenziák nyílnak mindenfele. A patak végén vízesés zubog alá, ez a Salto do Prego, gyönyörű kis tóba gyűlik alatta a kristálytiszta víz, fürdési lehetőség a dzsungel mélyén. Délután szabad idő: fekete homokos tengerpartok, lávamedencékben fürdés, hullámtörés, pihenés, esetleg bálnales.


6. nap

Délelőtt városnézés Ponta Delgada-ban, a sziget fővárosában, portugál barokk kis templomok, fekete lávakővel kirakott keskeny utcácskák, a kikötő és a hangulatos városközpont mindenkit elvarázsol. Délben repülés Pico szigetére, érkezés a délutáni órákban. Szállás elfoglalása Picon, sziget felfedezése, hullámtörés, parti séta, miradurók, a repülés idejétől függően.


7. nap

Csúcstúra Picora. Pico szentháromsága: vulkán, bor és bálna. Pico, a „Csúcs”, Portugália legmagasabb pontja és az Atlanti-óceán harmadik legmagasabb csúcsa. A mindent domináló vulkáni kúp a sziget minden részéről és a szomszédos szigetekről is látható. 1200 méteres magasságban található a látogatóközpont, innen indul az ösvény, innen túrázunk 2351 méter magasba. Nem kis kihívás a Pico meghódítása, vulkáni terep, az ösvény sem könnyű, de megéri az erőfeszítést. Fent a szokásos kaldera és a kis csúcs, szunnyadó vulkán, kénes kigőzölgésekkel, forró kövekkel. A csúcsról fantasztikus a panoráma: belátható nemcsak az egész Pico szigete, hanem a környező szigetek is: a kicsi kerek Faial, a szomszédos hosszú Sao-Jorge, valamint a távolabbi Graciosa és Terceira is. (Kb 8 órás közepes nehézségű túra, 1150 m szintkülönbség és ugyanannyi vissza, táv: 8 km, túrabot és megfelelő felszerelés kötelező). Késő délután a sikeres csúcs-hódítást ünnepeljük meg valamelyik pici borozóban. (Pico az egyetlen szőlő-termesztő azori sziget, igen híres borok készülnek itt, melyek egykoron az atlanti hajósok kedvelt italai voltak. A klíma miatt kicsi lávakövekből rakott négyzetekben nevelgetik a szőlőt, ami önmagában is nagyon látványos, hát még kóstolás után.


8. nap

Opcionális kirándulás: Komppal átkelünk Faial szigetére. Itt található a sziget legfiatalabb vulkánja, a Capelinhos, amelyik 1957-ben tört ki és hozott létre egy új sziget-részt. Mivel még nem telepedett meg rajta a növényzet, igazi sivatagi/vulkáni környezetet élvezhetünk: homok, szél, fekete vulkanikus kőzet, kerek bazaltlabdák hevernek mindenfele. Faial tulajdonképpen egyetlen nagy vulkáni kúp, a tetején egy 2 km átmérőjű kalderával. Ennek peremén, 950 m magasan fut végig a gyalogösvény, egy magába visszaforduló gerinctúra, egyik oldalon maga a kaldera, a másikon a sziget többi része, körös-körül a tenger és a szomszédos Pico látványa teszi felejthetetlenné a napot. (Kb 4 – 5 km, 2 – 3 órás túra, szint: 100 m) Rövid szabadidő Hortában, a sziget fővárosában, strandolási lehetőség. Este komppal vissza Pico-ra.


9. nap

Opcionális kirándulás: Sao-Jorge szigetére. Kikötés Velas-ban, innen indul a sziget-körutunk. Első túránk során a déli parton, a sziget tetejéről ereszkedünk a tengerpartig, gyönyörű panorámák színesítik utunkat, a babérerdőkből szépen látszik a szemben levő Pico szigete. (500 m szint ereszkedés, kb 5 km, 3 órás túra). Majd átkelünk a sziget északi oldalára és itt is beereszkedünk a tengerpartra, Faja dos Cubres településre. Pici, elszigetelt kis falu, hatalmas hullámok ostromolják a partot, itt teszünk egy rövid túrát egy édesvizű lagúna körül, amelyet csak egy keskeny földnyelv választ el a tenger sós vizétől. Délután a sziget legszebb vulkáni medencéjéhez tartunk, a Faja de Ouvridor-ba, ahol hatalmas bazaltoszlopokkal körülvett kis lagúnában fürdünk. Igazi elhagyatott hely, a fekete vulkanikus sziklák és a tenger találkozása mindenkit lenyűgöznek. Az esti kompjárattal visszahajózunk Pico szigetére.


10. nap

Pico déli részén található az egyik legnépszerűbb túraútvonal, a Misterios do sul do Pico. Mivel régen nem értették a láva mibenlétét és a vulkanizmus működését, Misterios azaz titokzatosnak nevezték a környéket. Fekete lávaországban túrázunk, fekete lávakőből rakott sövények, egzotikus növények, egyik oldalon a Pico látványa gyönyörködtet, a másikon mindig ott a hatalmas óceán mesés hullámaival és természetes lávamedencéivel. Fürdőruhát érdemes hozni. Ha pico, akkor bálnales: Lajes do Pico városából bálnalesre megyünk (fakultatív program). Mivel a vulkán meredeken szakad mélyen a tenger szintje alá, Pico sziget déli partján felszínre kényszerülnek a hideg áramlatokat, ezért tápanyagok jutnak a felszíní vízbe, és ez vonzza a bálnákat. A Pico déli oldala az Atlanti-óceánban az egyik legjobb hely delfin- és bálnalesre.


11. nap

Pihenőnap Pico szigetén: miradurók, tenger, fürdés, pihenés, repülés idejétől függően. Repülés Lisszabonba, program vége a lisszaboni repülőtéren.


Képgaléria

TÉRKÉP

Horta


2020 július 16 - 27

11 nap, 10 éjszaka


1050 EURO


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük