Túrák Herkules földjén - 2020 július 15-19.

#

Tudnivalók

  • Időpont: 2020  július 15 – 19.
  • Ár: 85 000 Ft
  • Túravezető: Gál Levente
  • Jelentkezés: info@karpatklub.com

A Cserna az egyik legszebb folyó a Kárpát-medencében. Egyik oldalán a Mehádiai-hegység, másik oldalán a Cserna-hegység égbenyúló csúcsai és sziklafalai között szalad ez a csodálatos folyó, melynek neve Feketét jelent szláv nyelveken. A Cserna ritkaság a folyók között, ugyanis nyílegyenesen folyik, egy geológiai törésvonalban, ez szépen látszik bármelyik térképen. Alsó folyásán fekszik a híres Herkulesfürdő, az „összetört ékszerdoboz”, melynek fénye még most is áttetszik a régmúltból, amikor császárok, királynők és arisztokraták jöttek ide felüdülni, és nem véletlenül pont ide. Most mi is ide megyünk, és egészségesen megmozgatjuk magunkat néhány szép túra során, majd pihentetjük tagjainkat a forró vizekben, ahogy az évszázadokon át tették római katonák, osztrák katonatisztek, magyar arisztokraták és császári előkelők.Túrázunk a Bánság legelzártabb tanyavilágában, az Al-Duna fölött csodálatos sziklavilágban, és egy darabon végigmegyünk az ezeréves határon is. Megnézzük a Bánság legmagasabb vízesését, és általában olyan helyekre megyünk, ahova csak nagyon ritkán vetődik el magyar túrázó.

Tudnivalók

5 nap, 4 éjszaka. Olyan helyekre túrázunk, ahova magyar turista csak nagyon ritkán vetődik el: a Herkulesfürdő fölötti sziklavilágba, a Cserna-hegységbe illetve a Mehádiai-hegységbe. A túrákat mindenkinek ajánljuk, nem szükséges hozzá semmilyen előképzettség, csak jó fizikai kondíció, és egy kis gyakorlat. Nem sietünk, belefér a pihenés, napozás, piknikezés, fotózás. Színvonalas szállás panzióban, magyar szálláshelyeken. Különleges túrafelszerelés nem szükséges, jó és bejáratott túrabakancs, esőköpeny nélkülözhetetlen. A fürdőruhát se felejtsük otthon, a herkulesi jó meleg vízben kényeztetjük majd magunkat túrák után. Ár:  85 000 ft. Az ár tartalmazza a szállást, utazást, félpanziós ellátást, szervezést, idegenvezetést. Utasbiztosítás: egyénileg.

1. nap

Utazás a Budapest – Szeged – Resicabánya – Herkulesfürdő útvonalon. Resicán megállunk rövid kávészünetre a református parókián, és megismerkedünk az itteni szórványmagyarság helyzetével. Majd végigbuszozunk a festői Ménes-szoroson, és a Bigér vízesést keressük fel, amely furcsa alakjával bekerült a világ legszebb tíz vízesése közé. A vízesés nem nagy, mindössze 8 méter magas, egyediségét az adja, hogy végigfolyik egy harang alakú mészkőtufán, és egyenesen a Ménes folyóba zubog a vize. Szállás Herkulesfürdőn.


2. nap

A Cseszna-szurdokban túrázunk. A Mehádiai-hegységben található ez a rövid és látványos szurdok, hatalmas sziklafalak között kanyarog az ösvényünk, a sziklafalakon hatalmas bánáti feketefenyők kapaszkodnak. Meredek kapaszkodóval indítunk egy szép bükkösben, majd kb egy óra múlva enyhébb szakaszok következnek, utunk végig sziklás – köves ösvényen vezet. A szoros felső kijárata igen romantikus hely, van itt vízimalom, vízesés és mindenekfölött fantasztikus kilátás a szemben fekvő Cserna-hegységre. A kilátás egyre pazarabb, ahogy felérkezünk a Mehádiai-hegység gerincére, és innen sziklás karsztfennsíkon folytatjuk utunkat. A Mehádiai karsztvidék bővelkedik hatalmas víznyelőkben, a kiterjedt havasi réteknek nincs természetes lefolyásuk, ezért az ide hulló csapadék a föld alatt talál magának utat, hogy lent források és vízkeletek formájában törjön a felszínre. Igazi holdbéli tájon gyalogolunk, ahol a hatalmas füves rétek, hófehér sziklák és ritka ligetek vannak, a sziklavilág széle pedig gyönyörű panorámát ígér a Cserna völgyére és a szemben emelkedő hasonnevű hegységre. Tulajdonképpen az ezeréves határon sétálunk. Szállás Herkulesfürdőn. (Kb 6 órás közepes nehézségű túra, igen változatos terepen.)


3. nap

A mai nap a szemben levő oldalra túrázunk, a Cserna-hegységbe. A Bánság legelszigeteltebb tanyavilágában túrázunk, és ahol már csak néhány tíz ember lakik, a tanyák legtöbbje elhagyatott. Itt nincs áram, nincs út, a tanyákat az országútról néhány fa-létra segítségével lehet megközelíteni, ezeket a helyiek mai napig használják. Mi is ezeken a fa-létrákon kapaszkodunk fel, 4 létra egymás fölött, majd egy kb 200 méter meredek ösvény után megérkezünk a település régi, elhagyatott templomához. Itt megpihenünk és innen lankás hegyi ösvényeken folytatjuk utunkat, részint vad bükkösökben, részint megművelt földek, gyümölcsösök, virágos rétek és vidám kaszálók között.  Az elénk táruló látványért igencak megéri fáradozni, látható innen az egész Mehádiai-hegység, keletre a Godján tömbje, mögötte a Retyezát. Visszafele a Priszácsina-szurdok fele jövünk, itt is néhány igen vad sziklafal panorámája fog szórakoztatni. (Egész napos, nem túl nehéz túra, sok pihenővel, fotózással. Kb 14 km. ) Szállás Herkulesfürdőn.


4. nap

Reggel a Szeles-vízeséshez igyekszünk. A Cserna völgyi víztározó végétől indul utunk, eleinte meredek sziklakapaszkodóval, mint minden túra a Cserna-völgyben. Majd enyhébb emelkedő következik, egy csodás vegyes erdőben haladunk a hegyoldalban, kb egy óra gyaloglás után szemünk elé tárul a Bánság legcsodálatosabb vízesése, a negyven méter magas szabad esésű Szeles vízesés. Méltán érdemli ki nevét, ugyanis néha a szél ide-oda fújja az egész vízoszlopot. A vízesés mögött vezet el utunk, az egyik legfestőibb a környéken. (Kb két órás, közepes nehézségű túra) Délben elbuszozunk az innen 20 kilométerre fekvő Dunához, és megnézzük Vaskapu csodálatos panorámáját fentről, a Nagy-Sukárról. Az aszfaltos utat elhagyva kis kaptató után széles fennsíkon vezet jól kitaposott utunk, kb 45 perc múlva meg is érkezünk a Duna „partjára”, úgy 300 méterrel a víztükör fölé. Elképesztő kilátásban gyönyörködünk, a Dunatölgyesi öböl, a Kis és nagy-Kazán szorosok, a hatalmas Duna és a szemben levő Nagy-Stirbec sziklavilága egyaránt lélegzetelállító. Délután hajókirándulás a Dunán, megtekintjük a Tabula Traiana-t, a Decebál szobrot és a Kazán-szorosokat lentről is. Szállás Herkulesfürdőn.


5. nap

Krassó vára a régi időkben igen fontos erődítmény volt, nem véletlenül erről kapta egész Krassó-Szörény vidéke a nevét. A vár ma már csak rom, viszont mellette van a híres és vadregényes Krassó-szurdok. Ide túrázunk, és a vidék egyik legvadabb, legismeretlenebb szurdokában teszünk egy kis levezető-túrát, mielőtt visszaindulunk a civilizációba. Délután utazás haza a Resicabánya – Temesvár – Szeged – Budapest útvonalon.


Képgaléria

TÉRKÉP

Ciucas


2020 július 15 – 19.

5 nap, 4 éjszaka


85 000 FT


Túravezető

Gál Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük